President Centrale Noorse bank treedt af

OSLO, 20 NOV. Torstein Moland is gisteren afgetreden als president van de Noorse Centrale Bank. De 50-jarige Moland had zijn functie vorige week al tijdelijk neergelegd, omdat de Noorse fiscus hem verdenkt van belastingontduiking. Moland ontkent schuld, maar trad definitief af omdat hij zichzelf en zijn gezin gedurende het onderzoek van de fiscus wil ontzien.

“Dit is mijn eigen beslissing”, verklaarde Moland gisteren op een persconferentie. “Ik heb daarover geen overleg gevoerd met de regering.” De Noorse oppositie heeft met instemming gereageerd op het vertrek, omdat “zijn positie onhoudbaar was geworden”. Het is nog niet duidelijk wie Moland als gouverneur van de Centrale Bank gaat opvolgen. Vice-president Kjell Storvik neemt zijn functie tijdelijk waar.

De belastingkwestie speelde al voordat Moland in januari 1994 aantrad. Als belegger in het investerings-fonds KS Airbus zou hij in 1990 een oneigenlijke investering hebben gedaan ter waarde van 90.000 Noorse kronen (22.000 gulden) om in aanmerking te komen voor een speciale belastingaftrek. De Noorse fiscus legde Morland vorige week een boete op van 45 procent over de belasting die ten onrechte zou zijn afgetrokken. Moland, die de boete aanvecht, behoort tot de 150 Noren waartegen de belastingdienst in verband met deze zaak een onderzoek heeft ingesteld.