Politie neemt driehonderd ton vuurwerk in beslag

DRONTEN, 20 NOV. De politie van Flevoland heeft zaterdagochtend meer dan driehonderd ton vuurwerk in beslag genomen bij een vuurwerkimporteur in Dronten. Het bedrijf Broekhoff wordt ervan verdacht vuurwerk op een onveilige manier te hebben opgeslagen, waardoor er brand- en ontploffingsgevaar was. Bij de inval waren driehonderd man betrokken.

De firma wordt er ook van verdacht illegaal vuurwerk via België in Nederland op de markt te hebben gebracht. Het bedrijf exporteert geregeld vuurwerk dat in Nederland illegaal is naar België, waar het wel is toegestaan. Voor deze export heeft het bedrijf een vergunning. Vervolgens zou het bedrijf zelf het vuurwerk weer illegaal 'herimporteren' naar Nederland en het verkopen, aldus een woordvoerder van de politie in Lelystad.

Broekhoff zou onder meer op deze manier 'doodshoofdstrijkers' verkopen, die in Nederland niet in particulier bezit mogen zijn. Op 21 plaatsen in Nederland en België is huiszoeking gedaan op zoek naar administratie in verband met deze importconstructie. Volgens de politie is het illegale vuurwerk slechts een gedeelte van de driehonderd ton die in beslag zijn genomen. De rest is in beslag genomen omdat het onveilig was opgeslagen in loodsen die eigenlijk waren bedoeld voor speelgoed.

De milieudienst van de gemeente Dronten heeft in augustus en oktober de vuurwerkopslag van Broekhoff nog gecontroleerd. Volgens de gemeente Dronten was er toen niets aan de hand. “Bij de controle zijn geen rare dingen aangetroffen. Waarschijnlijk heeft het bedrijf pas daarna vuurwerk opgeslagen in ruimtes die daarvoor niet waren bestemd”, aldus een woordvoerder.

Broekhoff is één van de grootste vuurwerkimporteurs van Nederland en heeft een marktaandeel van ongeveer veertig procent. Volgens T. van der Valk, secretaris van de Federatie Vuurwerkhandel Nederland, zegt directeur W. Broekhoff “al jaren” dat de importconstructie via België legaal is. De Federatie houdt morgen een extra ledenvergadering over de inval en wil nog geen uitspraken doen. Van der Valk: “Of Broekhoff illegaal bezig was, moeten de hoge heren bij het gerechtshof maar bepalen.” Broekhoff wilde geen commentaar geven.

De SIRE en de stichting Consument en Veiligheid hebben besloten een andere plaats te kiezen voor de jaarlijkse presentatie van hun vuurwerkcampagne, over de gevaren van vuurwerk. De presentatie zou op 6 december bij Broekhoff plaats hebben.