Overleg ministerie en politie leidt tot niets

AMSTERDAM, 20 NOV. De politie-acties voor een nieuwe cao verharden zich, nadat informeel overleg tussen de ambtelijke top van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de politiebonden gisteravond op niets is uitgelopen.

Het regiokorps Amsterdam-Amstelland hield vanmorgen vanaf negen uur een “korpsbrede” werkonderbreking. Tussen de vijfhonderd en duizend agenten van hetzelfde korps gingen vanmiddag in optocht naar het Amsterdamse stadhuis, waar zij het paarse kabinetsbeleid symbolisch 'begroeven' en de Amstelveense burgemeester Van Diepen een petitie aanboden. Van Diepen verving burgemeester Patijn, die in de Verenigde Staten verblijft. De 'estafette-actie' van de politie wordt morgen voortgezet door de regiopolitie Limburg-Zuid.

Struikelblok in de onderhandelingen was ook zondagavond weer de toeslag voor onregelmatig werken. De bonden willen vijftig procent van die toeslag als vaste component inbouwen in het salaris en de rest als vaste toeslag laten uitkeren. Het laatste bod van Binnenlandse Zaken was gisteravond: veertig procent inbouwen in het loon, twintig procent uitkeren als eindejaarsuitkering en veertig procent als variabele toelage, afhankelijk van de onregelmatige diensten die de politieman draait. Het ministerie is volgens woordvoerder G. Bodewitz bereid ook te praten over de tijdstippen waarop deze toeslag verdiend kan worden. Momenteel krijgen politiemensen die op zaterdag werken geen onregelmatigheidstoeslag uitgekeerd. Bodewitz: “Dat willen we ter discussie stellen.”

Woordvoerder B. Delleman van de Algemene Christelijke Politiebond (ACP) vindt het laatste bod van Binnenlandse Zaken niet toereikend. “Het komt erop neer dat je 20 procent in principe weggeeft. Dat krijg je in één keer, dan houdt het op.” Het ministerie meldt desgevraagd dat het bij de eindejaarsuitkering niet gaat om een eenmalige uitkering, zoals de ACP zegt, maar een structurele. Delleman: “En in de variabele toelage zijn de verhoudingen niet zoals wij ons voorstellen.” De bonden staan erop dat “mensen in gelijkblijvende omstandigheden er niet op achteruit gaan”.

De bonden praten morgen verder met minister Dijkstal. Als het overleg dan weer strandt, overweegt de minister de commissie-Albeda in te schakelen voor arbitrage in het al maanden slepende conflict. Albeda's advies is niet bindend, hooguit richtinggevend, aldus het ministerie. De bonden voelen weinig voor een arbitragecommissie.