Opnieuw zege herboren veldrijder Wim de Vos

GAVERE, 20 NOV. Hij lijkt definitief uit de schaduw gestapt van Richard Groenendaal en Adri van der Poel. Zijn schuchterheid heeft de herboren Wim de Vos afgelegd. De Brabander is tot nu Nederlands belangrijkste verzamelaar van eerste prijzen in het internationale veldrijden. En een voorname kanshebber voor de wereldtitel volgend jaar in Frankrijk.

Dat demonstreerde hij gisterten zelfverzekerd in het Belgische Gavere. De 27-jarige Brabander won de tweede veldrit om de Superprestige-trofee, nadat hij twee weken geleden in het Tsjechische Plsen ook de ouverture van het seizoen op zijn naam had gebracht. De Vos versloeg gisteren de Italiaan Bramati in de eindsprint. Groenendaal eindigde als derde, Van der Poel op een zevende plaats.

De Vos en Bramati domineren dit seizoen het veldrijden. Gisteren bleek De Vos geslepener dan zijn Italiaanse rivaal. Hij dwong Bramati in de laatste bocht naar de buitenkant en versnelde op het asfalt. Puur op snelheid boekte hij zijn tweede belangrijke overwinning van het seizoen. Bramati capituleerde al vijftig meter voor de streep.

“Ik had vooraf niet verwacht vandaag hier te kunnen winnen, want zaterdag in Kortemark heb ik ook diep moeten gaan”, vertelde De Vos, die in de bewuste wedstrijd in België tweede werd. “Ik had wel het gevoel lekker te kunnen meedoen. Mijn strijdplan was eenvoudig; meteen een gat slaan, om de groep zo klein mogelijk te maken.”

De uitgestippelde strategie lukte. De Vos sloeg een kloof. Bramati was aanvankelijk niet te zien. Bijna uit het niets dook de Italiaan echter plotseling in het wiel van De Vos.

“In één keer was hij bij me. En dan weet ik dat hij je probeert te slopen, vooral in het steile gedeelte. Ik ben mijn eigen strakke tempo blijven rijden. Doe je dat niet, dan sloopt hij je, maakt hij je kapot”, vertelde De Vos.

De Nederlander bewaarde de kalmte, ook toen Bramati drie ronden voor het einde de beslissing wilde forceren in de verraderlijke beklimming. De Vos liet de Italiaan gaan en sloot vervolgens na de top moeiteloos aan. En die zelfbewuste manier van koersen frustreerde Bramati een beetje, hetgeen ook bleek uit het wegwerpgebaar dat hij in verslagen positie maakte. (ANP)