NBM-Amstelland geeft prefs uit voor Cementbouw

AMSTERDAM, 20 NOV. Bouw- en handelsconcern NBM-Amstelland gaat 13 miljoen converteerbaar preferente aandelen uitgeven. De uitgifteprijs zal minimaal 25 gulden bedragen.

Dat heeft financieel topman J.B. van Dongen RA vanmorgen bekendgemaakt tijdens een toelichting op de financiering van de overname van Cementbouw Beheer bv door NBM-Amstelland. De opbrengst van de emissie, naar verwachting ten minste 325 miljoen gulden, zal volgens Van Dongen “niet geheel voldoende” zijn om de overname volledig te financieren.

NBM-Amstelland kiest voor converteer preferente aandelen omdat de uitgifteprijs daarvan is te prikken boven de beurskoers van de gewone aandelen (rond het middaguur 23,40 gulden). Ofwel: om de gewenste emissie-opbrengst binnen te halen is de uitgifte van een beperkter aantal nieuwe stukken nodig, dan als gewone aandelen worden geëmiteerd.

Het bouw- en handelsconcern houdt 5 december een buitengewone vergadering van aandeelhouders, waarop toestemming zal worden gevraagd voor de emissie. Refererend aan die vergaderdatum grapte bestuursvoorzitter A. Baar dat de huidige aandeelhouders niet bang hoeven te zijn dat zij voor Sinterklaas hoeven te spelen: “De winst per aandeel zal door de overname toenemen”.

Baar's uitspraak werd na afloop van de toelichting door zijn financiële collega geconcretiseerd. Volgens Van Dongen zal de winst per aandeel volgend jaar met ten minste 25 procent stijgen.

De nieuwe aandelen, waarvan na de aandeelhoudersvergadering de exacte uitgifteprijs wordt bepaald, zullen uiterlijk 1 januari op de Amsterdamse effectenbeurs in de notering komen. Van de 13 miljoen nieuwe aandelen worden er 3 miljoen geplaatst tegen uitgiftekoers bij familie Van de Poll, de eigenaar van Cementbouw. Daarmee verkrijgt deze familie een belang van 10 procent in NBM-Amstelland. Bij toewijzing van de overige 10 miljoen aandelen krijgen de huidige aandeelhouders voorrang.

Op de converteerbaar preferente aandelen zal voor het eerst volgend jaar dividend worden betaald. Dit preferente dividend, dat wordt uitgekeerd voordat de bezitters van gewone aandelen aan bod komen, bedraagt 7,5 procent van de uitgifteprijs. Het wordt uitsluitend uitgekeerd als er winst is gemaakt. De nieuwe aandelen, die gedurende acht jaar inwisselbaar zijn in gewone aandelen in een verhouding 1:1, hebben een nominale waarde van 4 gulden.

Onder het voorbehoud dat een verlenging van de conversieperiode met 5 jaar mogelijk is, zullen na afloop van de 8 jaar alle nog uitstaande converteerbaar preferente stukken automatisch worden omgezet in gewone aandelen.