Na tien jaar is Becker nog lang niet opgebrand onze sportredactie

ROTTERDAM, 20 NOV. Boris Becker bewees dat hij als 'veteraan' nog belangrijke titels kan winnen. Steffi Graf toonde aan dat ze in staat is op de tennisbaan haar belasting-problemen te vergeten. Zoals ze in 1989 samen op Wimbledon wonnen, waren de twee Duisters ook gisteren de sterksten in de toernooien die het officiële seizoen afsluiten.

De 26-jarige Graf versloeg vannacht in New York in de finale van de Masters haar landgenote Anke Huber met 6-1, 2-6, 6-1, 4-6 en 6-3. Becker won in Frankfurt de eindstrijd van het ATP-wereldkampioenschap met 7-6, 6-0 en 7-6 van de Amerikaan Michael Chang.

Tien jaar geleden won Becker als tiener voor het eerst Wimbledon. Nu hij bijna 28 jaar is, staat hij nog steeds tegen een bal te slaan. En hij is nog altijd in staat om grote toernooien te winnen. Zijn overwinning op de Amerikaan Michael Chang in het ATP-wereldkampioenschap was Beckers eerste grote zege sinds zijn succes in ditzelfde toernooi in 1992. Hoewel Becker dit jaar de finale haalde op Wimbledon, dateert zijn laatste overwinning in een grand-slamtoernooi uit 1991 bij de Australian Open.

Andre Agassi was wegens een blessure niet aanwezig in Frankfurt. Sampras verloor zaterdag in de halve finale verrassend met 6-4 en 6-4 van Chang. Dat was zijn tweede nederlaag op rij, na zijn verlies tegen Wayne Ferreira op donderdagavond. Becker had in de halve eindstrijd de Zweedse debutant Thomas Enqvist uitgeschakeld in drie zware sets.

In de finale nam Chang in de eerste set snel een voorsprong van 3-0 en serveerde hij bij 5-3 voor de set. Dat moment zocht Becker uit voor het omslagpunt in de wedstrijd. Hij weigerde de eerste set te verliezen. “De eerste set was beslissend, dat voelde ik.” Gesteund door het fanatieke publiek, brak Becker de opslag van Chang en won hij vervolgens de tiebreak met 7-3. Die tegenslag was Chang in de tweede set even teveel: 6-0. In de derde haalde Chang ballen die Becker tegen elke andere tennissers al lang geteld had. “Tegen Michael moet je één punt twee keer scoren”, zei Becker. Maar Becker besliste de wedstrijd met een tweede tie-break: 7-5.

Geplaagd door een aantal blessures, waardoor ze vijf toernooien moest afzeggen, en lijdend voorwerp in een belasting-affaire die haar persoonljke leven overhoop haalde en haar vader in de gevangenis deed belanden, had Graf het jaar 1995 een ramp kunnen noemen. Maar op de tennisbaan boekte ze zoveel succes, met overwinningen op Roland Garros, Wimbledon en in de finale van de US Open tegen Monica Seles, dat Graf dit jaar als “het beste uit mijn carrière” noemde.

De nummer één van de wereld versloeg de als twaalfde geplaatste Huber in een spannende vijf-setter, die twee uur en drie kwartier duurde. Graf won ondanks pijnlijke blaren onder haar voeten en een gekneusd heupgewricht. Met haar vierde WTA-tour-kampioenschap verdiende Graf een half miljoen dollar. Dat bracht haar inkomsten in dit jaar op ruim 2,5 miljoen dollar, waarvan ongetwijfeld iedere dollar zal worden bijgehouden door de belastinginspecteur. “Het was moeilijk om dit jaar nog mooier te maken”, zei Graf. “Maar deze titel was een prachtige bekroning.” Huber had zaterdag in de halve finale gewonnen van de Nederlandse Brenda Schultz. Schultz, die vrijdagnacht in de kwartfinale met 7-5 en 6-2 had gewonnen van Conchita Martinez, verloor met 6-3 en 6-3. Vooral omdat Huber zich niet liet intimideren door de service Van Schultz. “Of ze kon lezen waar ik heen zou serveren, òf ze gokte gewoon steeds goed”, verzuchtte Schultz. Ze verdiende in New York ongeveer 240.000 gulden, haar grootste cheque ooit.