Mandela leidt campagne voor boycot olie Nigeria

JOHANNESBURG, 20 NOV. De Zuidafrikaanse president Mandela heeft het voortouw genomen bij een campagne voor een olieboycot tegen het militaire bewind van Nigeria. Volgens Mandela heeft de Amerikaanse president Clinton zaterdag positief gereageerd op zijn verzoek geen Nigeriaanse olie meer te kopen.

Mandela deed zaterdag tijdens een telefoongesprek een beroep op Clinton de olie uit Nigeria te boycotten. “Ik heb de Verenigde Staten gevraagd oliesancties toe te passen”, zei Mandela na afloop van het gesprek. Het antwoord dat Mandela op zijn verzoek ontving was volgen eigen zeggen “positief”. “Ik ben er zeker van dat hij iets wil doen.” Volgens een woordvoerder van het Witte Huis sluiten de VS een multilaterale olieboycot niet uit. Zij achten unilaterale sancties echter niet effectief.

Mandela zei dat hij binnenkort ook de Britse premier Major en de Chinese president Jiang Zemin zal verzoeken om een olieboycot.

De secretaris-generaal van de regeringspartij ANC liet gisteren doorschemeren dat Zuid-Afrika zelf ook overweegt Shell te boycotten.

Mandela riep vandaag topfunctionarissen van Shell in Zuid-Afrika bijeen en zei hun dat hij “diep teleurgesteld” is dat de oliemaatschappij geen druk uitoefent op de Nigeriaanse regering.

Volgens critici handelt Mandela uit schuldgevoel, omdat Zuid-Afrika zich niet voldoende heeft ingezet om de executie te voorkomen van negen Ogoni-activisten. De negen werden enkele weken geleden ter dood veroordeeld wegens hun vermeende betrokkenheid bij de moord op vier gematigde Ogoni-leiders. (Reuter)