Lega Nord probeert in Italië politieke crisis te veroorzaken

ROME, 20 NOV. De federalistische partij Lega Nord probeert in Italië een politieke crisis te veroorzaken over het vreemdelingenbeleid. Voorlopig nog zonder succes, maar de Lega - één van de partijen die premier Lamberto Dini steunen - blijft tegenstribbelen.

Partijleider Umberto Bossi dreigde zaterdag tegen de begroting te stemmen, maar trok dit dreigement weer in toen mediamagnaat Silvio Berlusconi als leider van het rechtse blok liet doorschemeren dat hij in dat geval Dini zou helpen.

De Lega blijft zich verzetten tegen de nieuwe maatregelen waartoe het kabinet donderdag per decreet heeft besloten. Volgens de partij zijn die niet streng genoeg. Bossi zei dat zijn partij na aanvaarding van de begroting zijn steun aan Dini zou onthouden en nog krachtiger zal aansturen op federalisering. Legaleiders vergaderden zaterdag in Mantua in het 'parlement van het noorden' dat zij zelf hebben uitgeroepen.

Na een reeks geruchtmakende misdaden waarbij illegale buitenlanders betrokken waren, hebben prominente parlementariërs van de Lega de afgelopen weken in vaak schokkende bewoordingen gepleit voor harder optreden. Senator Erminio Boso zei dat de politie rubber kogels moet krijgen om daarmee op buitenlanders te schieten. Hij stelde verder voor van iedere buitenlander een voetafdruk te nemen en wilde alle illegalen afvoeren met een Hercules-vrachtvliegtuig - op een lijnvlucht zouden illegalen niet welkom zijn omdat ze te veel stonken en aan de stewardessen zaten.

Hiermee heeft de Lega zich politiek geïsoleerd. De recente toenadering tot links is volledig ongedaan gemaakt. Een paar weken geleden nog zei Massimo D'Alema, leider van de Democratische Partij van Links, dat de Lega “een rib van links” was. Afgelopen weekeinde haalde hij fel uit naar de chantage door Bossi.

Romano Prodi, de kandidaat-premier van centrum-links, zei dat electorale samenwerking met de Lega hierna uitgesloten is. Nu zijn snelle vervroegde verkiezingen weer iets minder onwaarschijnlijk geworden. Berlusconi voelt daar niet veel voor, en ook links zal aarzelen omdat het zonder een verkiezingsalliantie met de Lega minder kans heeft om het rechtse blok te verslaan.

Het was onder druk van de Lega dat het kabinet in korte tijd een nieuw vreemdelingenbeleid heeft opgesteld, nadat ondanks de groeiende problemen jarenlang niets is ondernomen. De Lega dreigde anders tegen de begroting te stemmen.

Afgelopen donderdag heeft het kabinet-Dini een decreet aangenomen. Zaterdag zijn de details hiervan bekendgemaakt, nadat president Oscar Luigi Scalfaro het had ondertekend. Buitenlanders die illegaal in Italië zijn, kunnen binnen vier maanden hun positie legaliseren als ze kunnen aantonen dat ze werk hebben. Het uitwijzingsbeleid is op een aantal punten verscherpt.

Buitenlanders zonder geldige papieren die beschouwd worden als een gevaar voor het publiek of voor de nationale veiligheid, kunnen zonder mogelijkheid van beroep worden uitgewezen. Wie op heterdaad is betrapt, in voorlopige hechtenis is genomen of een gevangenisstraf van minder dan drie jaar uitzit, kan onder bepaalde voorwaarden worden uitgewezen. Hiertegen is beroep mogelijk, net als tegen de uitwijzing van immigranten die geen verblijfsvergunning hebben. In het verleden hebben veel illegale immigranten de uitspraak in hoger beroep niet afgewacht en zijn zij ondergedoken.

Het decreet, dat in principe voor twee maanden van kracht is maar kan worden verlengd, voorziet ook in strengere straffen voor werkgevers die buitenlanders zwart laten werken en biedt seizoenarbeiders betere juridische en sociale bescherming.

    • Marc Leijendekker