'Je moet vroeg met snooker beginnen'

Zonder pak speel ik beter. Die strik die knelt en kriebelt nogal. Gelukkig is het spelen in pak niet altijd verplicht. Eigenlijk alleen bij de grote wedstrijden en dat zijn er maar een paar per jaar. Omdat er zo weinig junioren zijn, mag ik al meedoen met de senioren. Onder de junioren tot achttien heb ik niet zoveel concurrentie. Ik ben regelmatig sterker. Laatst heb ik het eerste toernooi van het nieuwe seizoen gewonnen. Ik sta nu bovenaan in de ranking.

Ik doe nu bijna vier jaar aan snooker. Ik zag het voor het eerst op de tv bij de BBC en vroeg meteen een kleine snookertafel voor Sinterklaas. Ik weet ook niet meer precies waarom ik het nou zo leuk vond. Toen ben ik samen met m'n vader in een keer in een echt snookercentrum gaan spelen en vroegen ze me of ik in een clubje op zondagochtend wou meedoen. Heb ik gedaan, maar ik was al snel beter en ben ik daar weggegaan.

Mijn trainer heeft me de eerste beginselen geleerd. Voor de rest is het een kwestie van veel oefenen en veel wedstrijden spelen. Maar ik zit nu in drie atheneum en heb eigenlijk maar weinig tijd om te snookeren. Ik besteed zo'n vijftien uur per week aan het snooker. Eigenlijk moet dat nog meer worden. Dat probeer ik ook, maar school gaat voor natuurlijk.

Mijn droom is om ooit prof te worden. Maar ja, dan moet ik naar Engeland want hier in Nederland is het niks. Je moet vroeg met snooker beginnen als je d'r toekomst in ziet. Stephen Hendry, de wereldkampioen, is mijn grote voorbeeld. Die is ongeveer op dezelfde leeftijd begonnen.

Laatst heb ik een kwalificatietoernooi voor de Europese League gewonnen. Ik was de jongste en speelde samen met een professional, Darren Morgan uit Ierland, tegen andere koppels waaronder eentje met Stephen Hendry. Dat was een hele leuke ervaring. Hendry zei alleen niet zoveel. Hij is een beetje verlegen. Morgan heeft mij uitgenodigd om volgend jaar bij hem te komen trainen. Dat ga ik zeker doen.

Vrienden van me vinden snooker te moeilijk. Die spelen liever pool, maar dat vind ik weer te makkelijk en dus niet leuk om te doen. Biljarten, driebanden ofzo, heb ik nog nooit gedaan.

    • Mark Hoogstad