Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Italië geschrokken van afwijzing Frankrijk

ROME, 20 NOV. Italië is duidelijk geschrokken door de harde opstelling van de Franse regering, die een ontmoeting met de Italiaanse premier Dini heeft afgezegd die voor vrijdag en zaterdag was gepland in Napels. In de pers is het optreden van het Italiaanse kabinet in deze zaak vrijwel unaniem veroordeeld. Italië ondersteunde vorige week in de VN een resolutie die kernproeven veroordeelt, net als Nederland, België, Oostenrijk, Zweden, Denemarken, Luxemburg en Finland.

Ook medestanders van premier Lamberto Dini vinden dat het land zich, zo vlak voordat het voorzitter wordt van de Europese ministerraad, had moeten onthouden bij de stemming in de Verenigde Naties, net als Duitsland, Spanje en Griekenland. Nu heeft Italië als een van de grotere landen van de Europese Unie tegen Frankrijk gestemd. Rechtse politici zeggen dat eens te meer is aangetoond dat Dini gedwongen is de belangen van het land te schaden omdat hij moet ingaan op de eisen van de linkse partijen die hem steunen.

Met name de Groenen en de federalistische Lega Nord wilden niets van onthouding weten. Zij dreigden tegen de begroting te stemmen. Dini heeft hierna een brief aan Chirac geschreven waarin hij zegt dat hij rekening heeft te houden met de wensen van het parlement - in het Franse presidentiële stelsel is Chirac daar in zijn buitenlands beleid minder aan gebonden dan Dini.

Het botert al een tijd niet goed tussen Rome en Parijs. De Fransen hebben altijd wat neerbuigend gekeken naar de Italianen. Chirac zei op de Europese top in Cannes in juni dat de Franse boeren geen runderen meer kunnen verkopen omdat de Italianen de lire bewust hadden laten devalueren om hun concurrentiepositie te verbeteren. Een recente studie van de Europese commissie heeft Chirac ongelijk gegeven. De maand daarop nam president Oscar Luigi Scalfaro het voortouw in het protest tegen de Franse kernproeven. Hij ontving leden van Greenpeace en deed een openlijke oproep aan Chirac om zijn standpunt te herzien. De Franse premier Juppé heeft gisteren een ontbijt afgezegd met de Finse premier Lipponen, uit protest tegen de steun van Finland voor de resolutie in de VN die het houden van kernproeven veroordeelt.