Honderden doden bij zware strijd in Sri Lanka

NEW DELHI, 20 NOV. Bij zware gevechten in het noorden en oosten van Sri Lanka zijn het afgelopen weekeinde ruim 200 doden gevallen. Het Sri-Lankese regeringsleger is intussen volgens woordvoerders van de regering opgerukt tot in de buitenwijken van de noordelijke stad Jaffna, die de afgelopen vijf jaar als hoofdkwartier diende voor de separatistische Tamil Tijgers.

De opmars van het leger wordt echter ernstig bemoeilijkt door talrijke booby-traps en landmijnen. De burgerbevolking was op last van de Tijgers al eerder grotendeels uit de stad geëvacueerd. Vanmorgen riepen de guerrillastrijders ook mensen in belendende gebieden op om te vluchten naar gebieden die onder controle staan van de Tijgers. Het is de vraag of ze hieraan gehoor zullen geven. Weliswaar zijn de meeste Tamils bevreesd voor het Sri-Lankese leger, dat vooral uit Sinhalezen bestaat, maar velen hebben ook een hekel aan de Tijgers. Bij een tegenactie van de Tijgers in het oosten van het land nabij Batticaloa kwamen gisteren 38 regeringsmilitairen om het leven als ook een vijftigtal opstandelingen. Bij Jaffna hadden de Tijgers vanaf zee zaterdag bovendien een transportvliegtuig van de regering neergeschoten.