Hogere koers van dollar zet positieve toon effectenbeurs

AMSTERDAM, 20 NOV. Onder invloed van een duidelijk hogere dollar had de aandelenmarkt vanmorgen de wind mee. Hogere koersen stuwden de beursgraadmeter op. Rond het middaguur noteerde de AEX-index 464,19 punten, een winst van 3,78 punten.

AMSTERDAM De dollar steeg ten opzichte van vrijdag circa anderhalve cent in koers. Over de gehele linie gingen de aandelenkoersen omhoog. Koninklijke Olie steeg 2,60 tot 204,40. Raambekleder Hunter Douglas kreeg er 2 gulden bij op 73,50.

Elders in Europa waren de effectenbeurzen ook goed gestemd. Londen stond vlak voor de middag op 22 punten winst en de Dax-index in Frankfurt noteerde 15 punten beter. Ook de obligatiekoersen stegen in Amsterdam, de 10-jarige staatslening met een dubbeltje.

Philips werd zes dubbeltjes hoger gewaardeerd op 58,30 en Unilever was 1,20 hoger op 204,50. KLM wist zeventig cent te stijgen tot 53. Akzo Nobel trok zestig cent aan tot 175,50.

In de financiële hoek deed ABN Amro het goed op een koopadvies van ING Bank. ABN Amro wist vier dubbeltjes te winnen op 70,70. ING zelf was zeven dubbeltjes hoger op 101,60. Daarentegen maakte Fortis Amev pas op de plaats en stond onveranderd op 107,90. “Dat aandeel heeft de afgelopen tijd al heel hard gelopen en wordt nu wat overgewaardeerd ten opzichte van ING”, meende een handelaar.

In de industriële hoek liet DSM met 124,90 een negentig cent hogere koers zien. Deze week wordt bekend of DSM inderdaad in Oostenrijk een meerderheidsbelang in Chemie GmbH neemt. Hoogovens verbeterde twee dubbeltjes tot 54,10. Daarentegen zakte Océ-van der Grinten, producent van kopieerapparatuur, zestig cent tot 91,10.

De Amerikaanse dollar is op de Europese valutamarkten de week met een flink hogere koers begonnen. In Amsterdam werd rond het middaguur 1,5850 genoteerd, circa 1,5 meer dan de 1,5695 aan het eind van de handel afgelopen week.

De koersstijging is het gevolg van het compromis dat het Amerikaanse Congres heeft bereikt met president Clinton over de begroting. Kort nadat bekend werd dat de overheidsdiensten in de VS weer kunnen gaan draaien, steeg de dollar. Ook het pond sterling koerste hoger. Het pond noteerde 2,4530 gulden na vrijdag te zijn geëindigd op 2,4400.

TOKIO De Japanse effectenbeurs beleefde vandaag een goede dag. De Nikkei-index van 225 fondsen steeg met 232,66 punten tot 18.383,82, een stijging van 1,3 procent. Als oorzaak van de opgaande lijn werd met name de koersdaling van de yen ten opzichte van de dollar genoemd.