Hockeysters tevreden na moeizame remise

ROTTERDAM, 20 NOV. De Nederlands hockeyvrouwen hebben hun derde duel bij het olympisch kwalificatietoernooi in Kaapstad gelijkgespeeld tegen Zuid-Korea. Na de nederlaag tegen Argentinië, de zege op Zuid-Afrika en de 2-2 tegen de Aziatische vrouwen staat Oranje nu op een gedeelde vierde plaats. De eerste vijf landen kwalificeren zich in Kaapstad voor de Olympische Spelen van Atlanta. Vandaag speelt Nederland tegen China.

De acht deelnemende ploegen hebben na vijf wedstrijddagen drie duels afgewerkt. Argentinië en Groot-Brittannië delen de koppositie met vijf punten uit drie duels. Argentinië verloor zaterdag het eerste punt, tegen Zuid-Afrika (0-0). Groot-Brittannië versloeg gisteren China met 1-0. Duitsland staat op de derde plaats, na de 2-0 zege op Canada.

Het Nederlands team speelde zaterdag voor het eerst een goede wedstrijd in Kaapstad. De spanning die de afgelopen dagen als een deken over de ploeg lag, was tegen Zuid-Korea verdwenen. In de eerste wedstrijden leken de hockeysters met stroop op de stick te spelen. Bondscoach Van 't Hek had geen verklaring voor het zwakke spel. Bij het duel tegen Zuid-Korea wist hij na drie minuten dat zijn team de spanning eindelijk kwijt was. Met de weer herstelde Noor Holsboer als animator in de verdediging en Florentine Steenberghe als organisator op het middenveld was Nederland een waardige tegenstander voor het de atletische Zuidkoreaanse speelsters.

Van 't Hek had de matig keepende Jacqueline Toxopeus vervangen door Stella de Heij. De keepster van Kampong verrichtte tegen Zuid-Korea enkele fraaie reddingen en lijkt haar plaats te hebben veroverd. “Toxopeus is niet afgeschreven, maar ik heb gelukkig de keuze uit twee gelijkwaardige doelvrouwen”, zei Van 't Hek.

Nederland kwam al snel op voorsprong. Wietske de Ruiter benutte een indirecte strafcorner. Na een kwartier zorgde Jung Jang voor de gelijkmaker. Na tien minuten in de tweede helft maakte Van der Wielen handig gebruik van een fraaie solo van De Ruiter (2-1). In de slotminuten kreeg Zuid-Korea acht strafcorners. Nummer zeven verdween tussen de benen van De Heij door in het Nederlandse doel. Jung Cho was de maakster van het doelpunt.

Volgens Van 't Hek was de voorspoedig herstelde Holsboer van doorslaggevende betekenis voor het goede spel van Oranje. “Noor is de enige die de druk van het spelen van finales kent, dat is belangrijk.” De bondscoach sprak van een psychologisch belangrijk resultaat. “Er is een last van ons afgevallen, maar we moeten ervoor waken niet meteen te roepen dat we zo goed zijn. Het voordeel is dat we zo meteen aan tafel zitten met de hoofden omhoog en een lekker gevoel.”