Hemofiliepatiënt met hiv krijgt 2 ton van rijk

HOOGLANDERVEEN, 20 NOV. Hemofiliepatiënten die besmet zijn geraakt met donorbloed van hiv-dragers zullen van het rijk een schadevergoeding ontvangen van 200.000 gulden. Dit heeft minister Borst (volksgezondheid) gezegd op een bijeenkomst van hemofiliepatiënten zaterdag in Hooglanderveen.

Tussen 1979 en 1985 zijn 170 hemofiliepatiënten besmet doordat zij donorbloed van hiv-dragers kregen. Bij 55 van hen werd later aids vastgesteld. Dertig personen zijn overleden. Het bedrag van in totaal 34 miljoen gulden wordt opgebracht uit de begroting van het ministerie van VWS. De Nederlandse Vereniging van Hemofilie Behandelaars heeft een bijdrage toegezegd. De Amerikaanse en Nederlandse producenten van de bloedprodukten zijn niet ingegaan op het verzoek van het ministerie om aan de schaderegeling mee te werken. Hemofiliepatiënten die waren besmet kregen eerder van het rijk een schadevergoeding van 25.000 gulden.

De Nationale Ombudsman oordeelde in juli van dit jaar dat de Nederlandse overheid toen de besmetting ontstond niet alert heeft gereageerd bij het voorkomen van de besmetting. In het begin van de jaren tachtig bestond het gevaar voor hiv-besmetting in niet hitte-behandelde bloedprodukten. Ook had volgens de Ombudsman de overheid de Nederlandse producenten moeten verbieden niet-hittebehandelde produkten te leveren. Verder had de overheid de invoer van het factor VIII preparaat van de Amerikaanse firma Armour eerder moeten verbieden dan in 1988, twee jaar nadat erover een publikatie in het medisch tijdschrift The Lancet had gestaan.

De besmetting ontstond aanvankelijk door bloed van de Amerikaanse bedrijven Armour en Baxter. Later werden ook hemofiliepatiënten besmet door bloed van de Nederlandse bloedbanken van het Rode Kruis en het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst Rode Kruis. Hemofiliepatiënten missen in hun bloed een produkt dat de stolling regelt en hebben daartoe het zogeheten factor VIII bloedprodukt nodig.

De Nederlandse Vereniging van Hemofilie Patiënten is tevreden over de regeling. Vooral is de vereniging blij dat minister Borst naar Hooglanderveen is gekomen om daar van haar persoonlijke betrokkenheid blijk te geven, wat de vereniging als een blijk van erkenning opvat. Wel is de vereniging teleurgesteld over het mislukken van de gesprekken met de producenten van de bloedprodukten. De vereniging gaat binnenkort onderhandelen met de producenten.