Guus van Bladel laat Singapore zien zoals het is

De Stoel, Ned.1, 22.01u.

De dagen van Guus van Bladel beginnen steevast bij 'de vogeltjes'. Sinds hij naar Singapore verhuisde, luisteren de zangvogels van een Chinese koffieshop de eerste uren van zijn dag op. Voor de 64-jarige Nederlander is dit de tropische variant op 'de hond uitlaten'. Bij een kop koffie ontmoet hij de lokalen die hem vriendelijk begroeten als 'Mister Guus' en graag verhalen over hun gewoonten, gebruiken en bijgeloof. Guus van Bladel, die bekendheid verwierf als sociaal raadsman van de in Singapore ter dood veroordeelde Johannes van Damme, heeft al die verhalen en ervaringen van zijn Chinese vrienden goed opgeslagen en verstaat als geen ander de kunst van het vertellen.

Van Bladel woont inmiddels al ruim vijftien jaar in Singapore. Het klimaat in de stad bleek het beste medicijn tegen een mysterieuze bloedziekte die hem in Nederland arbeidsongeschikt had gemaakt. In Singapore werkt Van Bladel al jaren als vrijwillig hulpverlener voor ex-drugsverslaafden en begeleidt hij gevangenen en ex-gevangenen. Zo kwam hij in contact met twee Nederlanders die in Singapore werden gearresteerd wegens drugsmokkel. Eerst werd Maria Krol opgepakt en na ruim tweeënhalf jaar te zijn vastgehouden in Changi Prison eind 1993 weer vrijgelaten. Eind 1991 werd Van Damme tijdens een tussenstop in Singapore gearresteerd en beschuldigd van het smokkelen van ruim vier kilo heroine.

Guus van Bladel bezocht beide landgenoten in de gevangenis en begeleidde Van Damme tot de dag dat hij werd geëxecuteerd. Mede op diens aandringen schreef hij het boek 'Tussenstop Singapore' dat onlangs werd uitgegeven.

Natuurlijk vertelt Van Bladel vanavond over de tijden die hij met Van Damme doorbracht. Felderhof zette zijn stoel voor dit deel van Van Bladels verhaal neer in de rustige Botanische tuinen van Singapore. Maar Van Bladels levensverhaal behelst veel meer dan de begeleiding van deze aan lager wal geraakte zakenman. Zo is Guus van Bladel de ex-huisgenoot van Gerard Reve en heeft hij thuis in zijn appartement een unieke Reve-verzameling met onder meer alle drukken van 'De Avonden'. Reveanen zullen hem kennen als de 'Guus' die Reve in sommige van zijn boeken opvoerde en smullen van het gedicht dat Reve schreef over de vader van Guus, die nooit een boek las.

Van Bladel laat via zijn verhalen Singapore zien zoals Singapore volgens hem is. Het land dat door velen nog steeds wordt geassocieerd met stokslagen, kauwgom-verbod en steriele winkelboulevards blijkt veel meer kleur, karakter en folkore te bezitten. Niemand, zo blijkt uit deze 'Stoel', kan dat beter, mooier en indringender bewijzen en vertellen dan Guus van Bladel.

    • Max Christern