Demonstratie Guerrilla Girls in Amsterdam

AMSTERDAM, 20 NOV. Amerikaanse Guerrilla Girls hebben vrijdag gedemonstreerd voor de deur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Met spandoeken die opschriften droegen als 'White balls on walls', 'Apartheid art show' en '100 jaar macho show' protesteerde de actiegroep tegen het vrijwel ontbreken van vrouwelijke kunstenaars op de tentoonstelling Het Amerikaanse perspectief, die dit weekend opende.

Directeur Rudy Fuchs van het Stedelijk Museum maakte een selectie van 120 werken uit de verzameling van het Whitney Museum en combineerde deze met ongeveer 100 werken uit de collectie van het Stedelijk. De als gorilla's vermomde demonstrantes vestigden de aandacht op het feit dat de tentoonstelling werk bevat van slechts twee vrouwelijke kunstenaars, Georgia O'Keeffe en Agnes Martin. Verder vergeet Fuchs volgens hen dat het een vrouw was die het Whitney Museum in 1930 oprichtte: Gertrude Vanderbilt Whitney. De expositie die Fuchs nu in het Stedelijk, en afgelopen zomer in het Whitney-Museum liet zien, is de eerste in een serie tentoonstellingen die de dialoog tussen 20ste-eeuwse kunstenaars in Amerika en Europa moet belichten. Het idee en de plannen voor deze reeks zijn gemaakt door Els Barents van de Rijksdienst Beeldende Kunst in Den Haag en Adam Weinberg van het Whitney Museum. Na Fuchs zullen de directeuren van de Tate Gallery in Londen en het Museum für Moderne Kunst in Frankfurt een selectie uit hun eigen collectie en die van het Whitney Museum maken. Suzanne Pagé, directrice van het Musée d'Art Moderne in Parijs, had met haar selectie het sluitstuk van de reeks moeten vormen. Zij is uiteindelijk geschrapt.