Computer museum

In NRC Handelsblad van 7 november signaleert C. Noordam onder de titel 'De overheid wordt vergeetachtig', terecht het probleem dat digitaal opgeslagen informatie om allerlei redenen een vaak zeer beperkte levensduur heeft. Als mogelijke oplossing suggereert hij een 'museum van computers en applicaties'.

Zo'n museum is er al. De Universiteit van Amsterdam beschikt over een collectie werkende computers die een redelijk beeld geeft van de ontwikkelingen van de afgelopen 25 jaar. Deze computers zijn uitgerust met de oorspronkelijke programmatuur en randapparatuur. Het is dus mogelijk om daarmee inmiddels in onbruik geraakte informatiedragers 'af te spelen'. Dit uiteraard alleen als deze media zelf nog in goede conditie zijn, wat met name met meer dan vijf jaar oude magnetische tapes vaak niet het geval is. In de afgelopen twee jaar is, op verzoek van derden, informatie op ponsbanden, ponskaarten, floppy disks van uiteenlopende formaten en 'antieke' cassetteschijven overgebracht naar eigentijdse media (waarmee het probleem enkele tientallen jaren vooruitgeschoven wordt).

    • Dr. E.H. Dooijes
    • Beheerder Uva Computermuseum