Boeren in zendtijd CDA contra politiek

“We laten onze bedrijven niet afpakken door een stelletje ambitieuze politici. Nooit gebeurt dat, nooit!”, schreeuwt een demonstrerende boer. De agrariër staat niet voor het ministerie van Landbouw in Den Haag, noch op een actiebijeenkomst van boze boeren in de regio. Nee, de man figureert in de zendtijd voor politieke partijen van het CDA. Afgelopen vrijdag gebruikten de boeren drie CDA-minuten om hun onvrede over het mestbeleid op de televisie kenbaar te maken. In de vorm van een clip flitsen beelden van actievoerende boeren en hopeloze boeren over het scherm. Tussendoor wordt gepoogd het leven op het platteland uit te leggen.

Het CDA stond haar zendtijd af als een geste aan de boze boeren. Het boerenactiecomité 'Wij zijn het zat' wilde vorige maand een landelijke televisie-aktie organiseren en zocht een omroep die daar voor voelde. CDA-leider Enneüs Heerma zag daarop zijn kans schoon en bood de boeren de zendtijd voor de politieke partijen van het CDA aan. De Brabantse boer Harry Verkampen, de initiator van de aktie, toonde zich aanvankelijk “blij verrast”. De landelijke afdeling van 'Wij zijn het zat' floot hem echter direct terug: “Aardig gebaar van het CDA, maar we gaan er niet op in.” Het comité wilde zich volgens woordvoerder Jos Roemaat niet verbinden met een politieke groepering. “Zeker niet met de oppositie”, zei hij. Daarop greep de landbouwkoepel LTO haar kans, eindelijk kon de standsorganisatie de actiecomit´'s overvleugelen. En daarmee begon ook de verwarring. Het CDA verkeerde in de veronderstelling dat de LTO ook namens het actiecomité spreekt. “Wij hebben zaken gedaan met LTO en 'Wij zijn het zat'. In een gezamenlijk overleg heben we de voorwaarden voor de invulling van de uitzending geregeld”, zegt een woordvoerder van het CDA. “Nee”, zegt LTO, “'Wij zijn het zat' staat helemaal buiten de uitzending. Onze PR-afdeling heeft zelfs aan het comité toestemming moeten vragen om wat beelden van de boerendemonstraties te kunnen gebruiken.”

De tekst van het CDA die voor en na het filmpje in beeld komt is afgelopen vrijdag nog geen seconde in beeld. De boodschap van de boeren blijft wel duidelijk hangen: ze zijn de politiek, en dus ook het CDA, nog steeds “hartstikke zat”.

    • Koen Greven