Zorgen over onrustig spel blijven in kwalificatietoernooi; Benauwde zege hockeysters

ROTTERDAM, 18 NOV. Het Nederlands vrouwenhockeyteam heeft zich gisteren hersteld van de nederlaag die de ploeg twee dagen eerder in het openingsduel van het olympische kwalificatietoernooi moest incasseren. Op het kunstgras in Kaapstad werd gastland Zuid-Afrika met 3-2 verslagen, maar overtuigend was de zege op de outsider allerminst. “Het is duidelijk dat het een zwaar gevecht wordt ons te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Ik heb er nog alle vertrouwen in. Maar dat het zo gemakkelijk zou zijn zoals sommige mensen vooraf dachten, blijkt dus niet te kloppen”, zei bondscoach Tom van 't Hek na afloop van de benauwde overwinning.

Woensdag verloor de nerveuze Nederlandse ploeg met dezelfde cijfers (3-2) van Argentinië, de vice-wereldkampioen die als enige van de acht deelnemers na twee speelronden nog ongeslagen is. Nederland bezet nu de zesde plaats in het tussenklassement. De bovenste vijf verzekeren zich van deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Atlanta. Vanavond speelt de Europese titelhouder tegen Zuid-Korea. De kampioen van Azië - sinds '88 een van de toonaangevende naties in het vrouwenhockey - is favoriet voor de eindzege, maar ging donderdag verrassend met 1-0 onderuit tegen Argentinië.

Het klasseverschil tussen de Europees kampioen en het na de sportboycot herintredende gastland was gisteren minimaal. Na de 1-0 in de negende minuut van de stick van aanvoerster Wietske de Ruiter speelde Nederland net als woensdag onrustig en zonder enig zelfvertrouwen. Vliegende wissel Caryn Bentley profiteerde van de lankmoedige houding aan Nederlandse zijde en schoot in de 21ste minuut uit een strafcorner de gelijkmaker achter doelvrouw Jacqueline Toxopeus.

Veel persoonlijke duels gingen vervolgens verloren in het duel met de tegenstander van wie begin dit jaar nog drie keer met speels gemak was gewonnen. Van 't Hek sprak na afloop van een “zorgwekkende situatie waar ik niet direct een oplossing voor heb”. De ex-international hoopt zijn team de komende dagen alsnog in het juiste spoor te dirigeren. “De speelsters verliezen te snel het hoofd. Vandaag begonnen we goed, maar na de 1-0 voorsprong was het overwicht ineens helemaal weg.”

Verdedigster Noor Holsboer onttrok zich aan het matige spel. In de 54ste minuut raakte de record-international (124 caps) na een onschuldige botsing echter opnieuw geblesseerd aan haar schouder en moest zij vroegtijdig het veld verlaten. Naar verwachting is de blessuregevoelige libero van HGC uitgeschakeld voor de resterende vijf wedstrijden op het plaatsingstoernooi. Ook Marlies Vossen haalde het einde van de wedstrijd niet. De voorstopster kwam na een uur ongelukkig ten val waarbij ze met haar achterhoofd op het kunstgras viel.

Uit een strafcorner had Vossen op slag van rust de Nederlandse ploeg weer op voorsprong gezet. Het was de eerste treffer vanaf de cirkelrand. Tegen Argentinië faalde de strafcorner liefst veertien keer, ditmaal werd een van de vijf mogelijkheden benut. In de 52ste minuut vergrootte Ellen Kuipers de voorsprong. De spits van Kampong rondde een indrukwekkende solo doeltreffend af. Zes minuten later bracht opnieuw Bentley de stand op 3-2 na een blunder van keepster Toxopeus. Ook tegen Argentinië maakte de doorgaans betrouwbare sluitpost van Den Bosch al een fout. Toen ging het om de beslissende treffer, nu was dat niet het geval, ook al drong Zuid-Afrika nog wel aan. Twee strafcorners liet de thuisploeg in de slotfase echter onbenut.