Warme zomer houdt aan voor Macintosh

AMSTERDAM, 18 NOV. In augustus al liet detailhandelaar Macintosh (Superconfex, Kwantum, Halfords en Bartels) aarzelende geluiden horen over de winstontwikkeling. Niettemin kwam woensdag de waarschuwing dat die de laatste maanden sterk tegenvalt hard aan. De koers viel in een klap met 10 procent terug tot 40 gulden.

De pijn zit hem bij de consumentenbestedingen die voor de huidige stand van de economie belabberd laag zijn. Op de kleding- en woninginrichtingsmarkt laat dat z'n sporen achter.

Macintosh geeft aan dat het jaarresultaat lager zal uitkomen dan vorig jaar, toen 30,6 miljoen gulden werd verdiend. Volgens het management van deze in Maastricht kantoorhoudende detailhandelaar is in de periode januari tot en met oktober de winst met circa 10 miljoen gedaald ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar. Dit is opmerkelijk omdat het eerste halfjaar nog werd afgeloten met een 0,5 miljoen hogere winst dan vorig jaar (10,3 miljoen versus 9,8 miljoen). De laatste vier maanden (juli-okt) moeten dus heel zwaar tegen zijn gevallen. Macintosh schrijft de winstval toe aan het uitzonderlijk warme zomer en najaar; tot in oktober bleef het benauwd. Dat heeft het publiek uit de winkels gehouden. Ook blijven de consumentenbestedingen op een - structureel - laag niveau. De grootste klappen kreeg Macintosh's mode-divisie die in Nederland en België actief is en in 1994 circa tweevijfde van de omzet voor zijn rekening nam. Gezien het onvoorspelbare bestedingsbedrag van consumenten doet Macintosh op dit moment geen uitspraak over de gang van zaken gedurende de laatste twee maanden van dit jaar.

Macintosh haalt doorgaans in de tweede helft van het jaar circa twee keer zoveel winst als in de eerste helft. Vooral de weken voorafgaand aan de Kerst maken of breken het jaar. Analisten van Barclays de Zoete Wedd (BZW) zijn wat dat betreft weinig optimistisch. Veel kledingketens zijn alweer aan het uitverkopen. Dat zet druk op marges.

Voor heel 1995 taxeren de analisten dat de winst in totaal uitkomt op 18,1 miljoen gulden (41 procent lager dan vorig jaar) en per aandeel op 2,50 gulden. Volgens BZW is het moeilijk voor volgend jaar een betrouwbare inschatting van de winstontwikkeling te maken. Positief punt, aldus de analisten, is dat de weersomstandigheden komend jaar voor de detailhandel nauwelijks slechter kunnen zijn. Verder wijzen ze erop dat dat de consumentenbestedingen waarschijnlijk zullen aantrekken. Aanleiding tot die veronderstelling is het hoge consumentenvertrouwen en de dalende werkloosheid. Voor volgend jaar rekenen de analisten op een winst per aandeel van 3,75 gulden. Dat is nog altijd 12 procent lager dan 1994. Macintosh ging gistermiddag het weekeinde in op 38,90 gulden, de laagste slotkoers dit jaar en een verlies van 5,60 gulden ten opzichte van vorige week.

Op de Amsterdamse beurs steeg de graadmeter, de AEX, index deze week met 5,43 punten tot 460,41 punten bij het slot. De verlaging van de voorschotrente door de Nederlandse Bank had slechts beperkte invloed op de koersen.

De beurs trok zich weinig aan van Wall Street, dat record op record brak en voor het eerst door de 4.900 punten brak. Gistermiddag waren handelaren op de Amsterdamse beurs ervan overtuigd dat Wall Street 's avonds door de magische grens van 5.000 punten zou breken.

Het aflopen van de november-series op de optiebeurs zorgde gistermiddag op de effectenbeurs nauwelijks voor handel. De obligatiemarkt zat over de hele week gezien in de lift, evenals trouwens de voorafgaande weken. Vooral de financiële waarden plukten daar de vruchten van. Zo sloot verzekeraar Aegon gistermiddag op 65,40 gulden op zijn hoogste jaarkoers evenals ING op 100,70 gulden.

    • Hendrik Jan van Oostrum