Volgend jaar EU-rijbewijs

Inwoners van de Europese Unie krijgen een Europees rijbewijs in de vorm van een soort betaalkaart. Deze week heeft het Europese Parlement met het rijbewijs ingestemd.

De plastic kaart, die aan twee kanten gegevens kan bevatten over de houder, is minder fraudegevoelig dan het papieren rijbewijs en vergemakkelijkt de controle door de verkeerspolitie.

In de nieuwe rijbewijs-kaart kunnen ook medische gegevens zoals de bloedgroep van de eigenaar of een donorcodicil worden opgeslagen en met de kaart zou in de toekomst ook tol en benzine kunnen worden betaald. Al in 1991 werd besloten dat er een Europees rijbewijs moest komen dat in juli van volgend jaar in alle landen moest zijn ingevoerd. In Nederland is dit papieren roze model al ingevoerd. Maar de nieuwe lidstaten Zweden en Finland hadden al geplastificeerde rijbewijzen van betaalkaartenformaat en wilden niet terugkeren naar het papieren formaat. Daarom stelde de Europese Commissie het betaalkaart-model voor, dat in 1996 door alle Europese landen moet worden ingevoerd. In het Europees Parlement is echter nog onenigheid over welke gegevens in de kaart mogen worden opgeslagen.