Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Sneeuwstorm in Scandinavië

GÖTEBORG, 18 NOV. Het zuiden van Zweden en het noorden van Denemarken zijn gisteren geteisterd door een zware sneeuwstorm, waarbij ten minste één slachtoffer viel. Het verkeer kwam vrijwel geheel tot stilstand. Honderden mensen zaten uren opgesloten in vastgelopen treinen. Ook vele automobilisten strandden in de sneeuw. Vier mensen kwamen door ongelukken ten gevolge van het zware weer om het leven.

In duizenden huizen viel de elektriciteit uit. Door de hevige neerslag steeg het peil in enkele uitlopers van het Deense Kattegat zo sterk dat er in kustplaatsen straten onder water kwamen te staan. De politie verzocht de bevolking zoveel mogelijk thuis te blijven. In Zweden werd het leger ingezet voor hulp. De sneeuwstorm was volgens een meteoroloog in Göteborg de zwaarste in het zuiden van Zweden sinds twintig jaar. Het slechte weer trok in de loop van gisteren weg over de Oostzee. In het zuidwesten van Finland veroorzaakte dat verkeersproblemen. (AFP)