Pompen van Shell doelwit Greenpeace

ROTTERDAM, 18 NOV. De milieu-organisaties Greenpeace en Friends of the Earth voeren vandaag een boycotactie tegen Shell-benzinestations in verscheidene angelsaksische landen. Met de actie willen de organisaties de oliemaatschappij bewegen zich terug te trekken uit Nigeria.

De actie wordt gevoerd in de Verenigde Staten, Canada, Ierland, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland. Het Britse deel van de actie zal zich toespitsten op protest bij een honderdtal benzinestations in de betrokken landen. “We willen een vrijwillige boycot van Shell”, aldus Greenpeace-woordvoerster M. Morzaria. “We willen mensen de gelegenheid geven hun protest tegen de aanwezigheid van Shell in Nigeria kenbaar te maken.” Greenpeace zegt zelfstandige pomphouders niet te willen duperen, maar hoopt dat zij “er bij Shell op aandringen uit Nigeria te vertrekken”.

Shell is volgens de beide milieu-organisaties mede-verantwoordelijk voor de milieuvervuiling in Ogoniland in Nigeria. De Nigeriaanse schrijver Ken Saro-Wiwa en acht medestanders zijn ter dood gebracht vanwege protesten tegen de oliewinning in het gebied en betrokkenheid bij de moord op vier regeringsgezinde Ogoni-stamhoofden.

Een woordvoerder van Shell UK in Londen keurt de boycot-actie af. “We geloven niet dat een boycot het beste is om te doen. Als Shell zich terugtrekt uit Nigeria is dat slecht voor het land, slecht voor de Nigerianen en slecht voor het milieu in de Niger-delta.” Volgens de woordvoerder zouden vele Nigerianen hun baan verliezen als Shell het land verlaat. Nigeria exporteert jaarlijks voor zo'n 10 miljard dollar aan olie. De export van olie en aardgas, maakt ongeveer 90 procent uit van de totale export van Nigeria.

Shell-topman C. Herkströter heeft vrijdag in een brief aan de Duitse groene politicus Joschka Fischer verontwaardigd gereageerd op diens verwijt dat Shell mede-schuldig is aan de dood van Saro-Wiwa. Herkströter wijst in de brief op het verzoek om clementie dat hij enkele dagen vóór de executie van het doodvonnis heeft ingediend bij het Nigeriaanse militaire regime.