Nederland draagt asielzoeker over, in Kairo verdwenen

AMSTERDAM, 18 NOV. Een uitgewezen asielzoeker is afgelopen juli spoorloos verdwenen op het vliegveld van Kairo nadat hij door de Nederlandse marechaussee was overgedragen aan de Egyptische politie.

Een commissie, geleid door de Amsterdamse rechter Van den Haak, stelde in 1992 zware beperkingen voor het 'platspuiten' van asielzoekers. De commissie deed aanbevelingen nadat de marechaussee de mond van een Roemeense asielzoeker met kleefband dichtplakte. De man raakte als gevolg daarvan ernstig invalide. In een vraaggesprek in deze krant zei Van den Haak indertijd dat gedwongen injecties in principe niet kunnen. “Er doen zich gevallen voor (...) waar mensen zo buiten zichzelf raken en bedreigend zijn voor andere mensen dat zij een injectie krijgen tegen hun wil. Maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat het zal gebeuren.”

    • Yaël Vinckx