Leider Nigeria haalt fel uit naar het buitenland

ABUJA, 18 NOV. Het staatshoofd van Nigeria, generaal Sani Abacha, heeft gisteren een tirade gehouden tegen de internationale gemeenschap en de buitenlandse pers, die hij ervan beschuldigt een lastercampagne te voeren tegen Nigeria.

Abacha hield een toespraak in de hoofdstad, Abuja, ter gelegenheid van de presentatie van een boek en een documentaire die het imago van Nigeria moeten bevorderen. De generaal sprak van een “samenzwering” tegen zijn regering, die onrechtvaardig zou zijn gekritiseerd op het gebied van de mensenrechten nadat vorige week vrijdag negen Ogoni-activisten, onder wie de schrijver Ken Saro-Wiwa, werden opgehangen. “De regering zal maatregelen nemen om de wereld ons ware karakter, dat anders is dan nu wordt afgeschilderd, te tonen”, aldus Abacha. De generaal ontkende dat politieke overwegingen een rol hebben gespeeld in de zaak tegen de negen Ogoni-activisten en zei dat dergelijke beschuldigingen behoorden tot een “georganiseerde en boosaardige lastercampagne” van de internationale gemeenschap.

Gisteren werd in Nigeria gevierd dat de militaire junta van Abacha in 1993 door een staatsgreep aan de macht kwam. Tegenstanders van het regime riepen in de stad Lagos op tot “een dag van rouw” om te protesteren tegen de dood van de negen Ogoni's. Slechts weinig inwoners gaven hieraan gehoor. Zo'n honderd mensen gingen, in het zwart gekleed en met een touw om hun nek, de straat op.

Generaal Abacha presenteerde in Abuja aan een publiek van politieke geestverwanten, militairen en zakenlieden een 297 pagina's tellend boek en een driedelige televisie-documentaire getiteld 'Dat ligt niet in ons karakter', waarin de regering tracht aan te tonen dat Nigeria de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft.

“Er zijn geen politieke gevangenen in Nigeria” en “elke oprechte waarnemer zal toegeven dat deze regering de wet respecteert”, aldus Abacha in zijn toespraak. “De internationale media hebben op een grove manier de informatie verdraaid over de zaak van de Ogoni's met het doel ons af te schilderen als een natie van paria's. Hun berichten over deze zaak zijn partijdig, gekleurd en kwaadwillig.” Volgens Abacha bestaat in geen enkel ander Afrikaans land een even grote mate van persvrijheid als in Nigeria. De militaire junta is, aldus Abacha, “de tolerantste regering die Nigeria in zijn geschiedenis heeft gekend”.

De plannen voor het boek en de film ontstonden afgelopen juni, nadat de Nigeriaanse regering in een Amerikaans televisieprogramma, '60 minutes' was beschuldigd van corruptie. (AFP, AP)