Ken Saro-Wiwa

In november 1993 greep generaal Sani Abacha de macht in Nigeria. Dat betekende het einde van de democratie in Nigeria.

Eveneens november 1993 bracht Ken Saro-Wiwa, schrijver, dichter, oprichter en inspirerende kracht van de Beweging voor de Overleving van het Ogoni-volk (MOSOP), tijdens zijn rondreis door Europa een bezoek aan Nederland. Hij maakte handig gebruik van het feit dat 1993 door de VN was uitgeroepen tot het jaar van de inheemse volken, door juist dat jaar zijn strijd tegen de Nigeriaanse regering en vooral Shell onder de aandacht van de wereld te brengen.

Tijdens zijn bezoek aan Nederland vroeg hij sympathie en geld voor zijn strijd tegen de vervuiling door de petrochemische industrie in het gebied van het Ogoni-volk dat leeft in een olierijk gebied in de delta van de rivier de Niger in het zuiden van het land. Traditionele beroepen als boer, visser en veehouder stonden door de enorme vervuiling van de grond op de tocht waarbij bovendien veel bewoners door de uitstoot van de industrie last hadden van ademhalingsstoornissen en misselijkheid.

November 1995. De wereld is geschokt door de executie van Ken Saro-Wiwa en acht medestrijders. Wat heeft de wereld c.q. Nederland sinds 1993 gedaan om het proces van vervuiling en uitbuiting in het gebied te stoppen?

Wanneer het Westen geweigerd zou hebben om olie te kopen van Nigeria zou dit de militaire machthebbers vermoedelijk tot andere gedachten hebben gebracht. Zoals altijd heeft het Westen uit eigenbelang deze stap niet genomen. Wat Shell betreft, gezien de enorme winsten van de afgelopen jaren, zou investeren in een beter milieu in het Ogoni-gebied misschien tot een betere verstandhouding hebben geleid en waarschijnlijk het leven van Ken Saro-Wiwa en zijn acht medestrijders hebben gespaard.

    • Drs. J. Koops