'Huis VS vernietigt vredesproces Bosnië'

WASHINGTON, 18 NOV. Het Amerikaanse State Department heeft vannacht scherpe kritiek geleverd op het Huis van Afgevaardigden dat president Clintons bevoegdheid om troepen naar Bosnië te sturen, wil inperken.

Het Huis besloot met 243 tegen 171 stemmen dat Clinton geen geld krijgt voor het zenden van troepen om vrede in Bosnië te handhaven als hij niet eerst het Congres toestemming vraagt. In het Congres bestaat grote aarzeling over het zenden van vredestroepen. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken probeert het Huis zo het vredesproces te vernietigen nu vrede net een goede kans maakt.

De Bosnische minister van buitenlandse zaken, Mohamad Sacirbey, verklaarde vanochtend zijn ontslag te hebben aangeboden. Zijn stap had niet te maken met problemen in het vredesproces.

Waarnemers zeiden gisteren te verwachten dat nog dit weekeinde of vlak daarna in de Amerikaanse plaats Dayton een volledig vredesakkoord voor het voormalige Joegoslavië zou worden gesloten. In Dayton onderhandelen delegaties uit Bosnië, Kroatië en Servië sinds 1 november. Maar de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, die gisteravond naar Dayton reisde, trof daar “opvallende meningsverschillen” aan, aldus zijn woordvoerder. “Op alle belangrijke punten bestaan meningsverschillen; op sommige, belangrijke meningsverschillen.”

De Kroatische president Tudjman heeft gisteren bekendgemaakt dat er een plan klaarligt voor het volledig herstel van de betrekkingen tussen zijn land en klein-Joegoslavië (Servië en Montenegro). De overeenkomst zal deel uitmaken van een vredesakkoord. Tudjman zegde gisteren volledige medewerking toe aan het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in het voormalige Joegoslavië. De VN-rechters in Den Haag stelden deze week zes Bosnische Kroaten in staat van beschuldiging wegens oorlogsmisdaden tegen moslim-burgers in Bosnië. (Reuter, AP)