Gewest stelt Ard Schenk kandidaat

UTRECHT, 18 NOV. Het schaatsgewest Noord-Holland/Utrecht heeft weinig vertrouwen in de kandidaten voor het dagelijks bestuur van de KNSB. Het gewest schuift voor de algemene jaarvergadering, op 9 december in Amersfoort, vier tegenkandidaten naar voren. Onder hen de voormalige wereld- en olympisch kampioen Ard Schenk. Noord-Holland/Utrecht vindt dat vier van de vijf kandidaten van de KNSB niet meer kunnen terugkeren op hun positie. “Het geschonden blazoen van Wim Schenk, Arie Griffioen, Arnoud van Walsem en Jan Charisius is niet méér, of nog onvoldoende op te poetsen”, aldus een verklaring. Het gewest stelt behalve Ard Schenk ook Dirk van Zanten, Leffert Oldekamp en Pieter Knollema als tegenkandidaat. Tegen de KNSB-kandidatuur van Henk van der Grift heeft het gewest geen bezwaar.

Ard Schenk, overigens geen familie van Wim, reageerde na een korte bedenktijd positief op het verzoek om in het 'schaduwbestuur' zitting te nemen. Schenk: “Het vertrouwen in de schaatsbond is zowel naar binnen als naar buiten geschaad. Wij willen proberen dat terug te winnen. Het was een rommeltje, er waart nu slechts argwaan. De hechtheid binnen de kernploegen moet terugkeren, voor de leden van de KNSB, voor de sponsors, voor de buitenwereld.”

In de wetenschap dat de KNSB meer behelst dan het langebaanschaatsen, bedankten Ard Schenk en Van Zanten, voormalig voorzitter van de Begeleidings Commissie Kernploegen (BCK), voor de post van voorzitter. Schenk: “Daarvoor hebben we een allround-man nodig.”

Wereldkampioen Rintje Ritsma spant overigens donderdag een kort geding aan tegen de KNSB om te bewerkstelligen dat hij op de grote internationale wedstrijden gecoached kan worden door zijn trainer Wopke de Vegt in het pak van z'n eigen sponsor.