Frankrijk furieus over EU-steun tegen kernproeven

PARIJS, 18 NOV. Frankrijk heeft gisteren verontwaardigd gereageerd op de steun die tien mede-lidstaten van de Europese Unie hebben gegeven aan een resolutie in de Verenigde Naties tegen kernproeven.

Uit protest heeft Parijs een ontmoeting tussen president Jacques Chirac en de Italiaanse premier Lamberto Dini, die op 24 en 25 november in Napels zou worden gehouden, geannuleerd. Een ontmoeting van Chirac met de Belgische premier Jean-Luc Dehaene, voorzien op 22 november, is uitgesteld. Verder is een gepland overleg tussen de Belgische minister van buitenlandse zaken, Erik Derycke en de Franse minister voor Europese zaken, Michel Barnier, aanstaande dinsdag, afgelast. Een woordvoerder van Chirac zei dat de maatregelen “in de juiste verhouding staan” tot het stemgedrag van de EU-landen in de VN.

De tien EU-landen die donderdag hun steun gaven aan de resolutie van VN-comité voor Ontwapening en Internationale Veiligheid zijn België, Denemarken, Finland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Zweden. Behalve Frankrijk stemde Groot-Brittannië, eveneens een kernwapenmogendheid, tegen. Duitsland, Griekenland en Spanje onthielden zich van stemming. Het VN-comité zegt in zijn uitspraak kernproeven “ten zeerste te betreuren” en “dringt er zeer sterk op aan” alle proeven te beëindigen. Namen werden niet genoemd, maar Frankrijk en China zijn de enige twee landen die nog kernproeven nemen. De resolutie werd aangenomen met 95 tegen 12 stemmen, met 45 onthoudingen.

“Dit staat haaks op ons idee van Europese solidariteit”, zei een woordvoerder van het Franse ministerie van buitenlandse zaken gisteren. De woordvoerder was vooral teleurgesteld over de landen die niet alleen lid zijn van de EU, maar ook deel uitmaken van de NAVO en de WEU, de Westeuropese Unie.

Parijs liet verder weten niet van plan te zijn de huidige serie kernproeven te beëindigen. Sinds september zijn in Frans Polynesië, in de Stille Zuidzee, drie kernbommen ondergronds tot ontploffing gebracht. Chirac heeft gezegd dat Frankrijk tot eind mei 1996 waarschijnlijk nog drie proeven zal nemen. Daarna zal Parijs zich aansluiten bij een algehele stop op het nemen van kernproeven.

Het diepgaande meningsverschil tussen Frankrijk en de meeste andere EU-lidstaten zet vooral de betrekkingen tussen Parijs en Rome verder onder druk. Frankrijk had eerder Italië gekritiseerd wegens de devaluatie van de lire, die de Italiaanse export van landbouwprodukten sterk zou bevoordelen. Parijs heeft zich ook uitgesproken tegen een permanente zetel voor Italië in de VN-Veiligheidsraad en een Italiaanse lidmaatschap van de Contactgroep voor ex-Joegoslavië. (AP, Reuter)