Foto

Jim Goldberg: Raised by Wolves 304 blz., Scalo 1995, ƒ 82,30

“Ik wil trouwen en minstens vier kinderen en tien honden hebben, en een villa met een jaguar in de tuin”, meldt de handgeschreven tekst bij deze foto uit Jim Goldbergs Raised by Wolves, een uitzonderlijk, imponerend boek over het leven van straatkinderen in Los Angeles en San Francisco.

Goldbergs reportage beslaat een periode van tien jaar en heeft de vorm van een fotoroman. Hoofdrolspelers zijn Beth (op straat Echo genoemd) en Dave, wier omzwervingen worden gevolgd in ruim 200 veelal hectische foto's met drank, drugs, prostitutie en het vuile leven op straat als voornaamste ingrediënten. De foto's worden afgewisseld met Goldbergs verslagen van gesprekken en gebeurtenissen, en met door de kinderen op servetten en patatzakjes geschreven kattebelletjes en brieven.

Zoals in een literaire roman bewandelt ook Goldberg zo nu en dan een zijpad, en volgt (zoals met bovenstaande foto) enige tijd een van de karakters uit het leven van Beth en Dave. Maar lang duurt dat zelden. Ik zie de meesten voor mijn ogen doodgaan, schrijft Goldberg ergens in het boek: “Zij die er nog het best aan toe zijn, zitten in de gevangenis”.

Waar liggen de wortels van al die losgeslagen levens? Soms is het incest of geweld, soms verwaarlozing. En soms weet je het gewoon niet, zoals bij Dave wiens lever het aan het slot van het boek zal begeven. Als Goldberg na Dave's dood in contact komt met de familie blijkt dat Dave het met de waarheid nooit zo nauw genomen heeft. De jongen die Goldberg dacht te kennen blijkt achteraf een vraagteken.

Raised by Wolves oogt nogal kunstzinnig, maar achter die vorm gaat een zeer geëngageerde reportage schuil. En als je eenmaal begint met lezen, leg je het boek, mede dankzij die strakke lijn gevormd door het leven van Beth en Dave, niet snel weer weg.

    • Eddie Marsman