Financier Melchior stapt op bij omstreden autoverzekeringsfirma

AMSTERDAM, 18 NOV. De in België woonachtige paardenmiljonair Léon Melchior trekt zich terug uit verzekeraar Polis Direct. De tweede grootaandeelhouder, de verzekeraar Bovemij die zich gisteren onaangenaam verrast toonde door de stap van Melchior, beraadt zich op haar positie, aldus directeur P. Janssen.

Melchior betaalde in september van dit jaar een bedrag van 700.000 gulden aan W. de Witte, tot voor vorige week directeur van autoverzekeraar Polis Direct. De Witte had de aandelen (een belang van 70 procent) echter nog niet geleverd. De ex-directeur heeft de Belgische zakenman het geld vrijdag terugbetaald.

De Witte en zijn vrouw hadden de aandelen nooit willen leveren omdat de aandeelhouders hem op 9 november hadden ontslagen. Melchior spandde daarop via zijn investeringsmaatschappij Jekerstroom samen met Bovemij (een onderdeel van Bovag, de bond voor garagehouders dat een belang van 25 procent heeft) een kort geding aan tegen De Witte, dat maandag zou dienen. Die zaak is inmiddels afgeblazen.

Polis Direct raakte recent in opspraak naar aanleiding van een omstreden sponsorcontract met de Stichting Topvolleybal Nederland. Daarnaar doet de Economische Controle Dienst een onderzoek. Mogelijk zou de Wet assurantiebemiddelingsbedrijf zijn overtreden. De negatieve publiciteit was er ook de oorzaak van dat de comissarissen van de verzekeringsmaatschappij De Witte aan de kant schoven.

Melchior zegt zijn geld niet te willen steken in een tent waarin directie en grootaandeelhouder met elkaar vechtend over de vloer rollen. “Je moet niet beginnen met troep. Ik vind het jammer, verdomd jammer,” aldus Melchior. Melchior was al met Bovemij overeengekomen om zijn deelneming in Polis Direct te verkleinen tot 50 procent, zodat beide partijen ongeveer de helft van de aandelen zouden hebben. (ANP)