DSM neemt belang in Oostenrijks bedrijf

ROTTERDAM, 18 NOV. Het chemieconcern DSM staat op het punt een meerderheidsbelang in de Oostenrijkse Chemie GmbH in Linz te verwerven. Dat meldt een betrouwbare bron binnen het staatsenergiebedrijf OMV in Wenen. DSM wil het bericht “bevestigen noch ontkennen”.

Chemie Linz wordt door OMV niet meer als kernactiviteit beschouwd. Het gaat om fijnchemie-activiteiten met achthonderd werknemers en een omzet van omgerekend 320 miljoen gulden. Er hebben zich enkele belangstellenden gemeld. Onlangs meldde OMV dat de onderhandelingen zeer ver gevorderd waren. OMV wil echter officieel niet meer zeggen dan dat DSM onder de aanbieders is. “We zijn thans niet in de positie hier op in te gaan. We kunnen het bevestigen noch ontkennen”, aldus OMV. Komende dinsdag presenteert OMV zijn negen-maandcijfers en verwacht wordt dat dan de overname door DSM wordt bekendgemaakt. De eerste gesprekken dateren al uit 1994.

OMV heeft de afgelopen anderhalf jaar een ingrijpend herstructureringsproces doorgemaakt. Het staatsbedrijf leed in 1992 en 1993 grote verliezen. Als onderdeel van de reorganisatie zijn de chemieactiviteiten in twee afzonderlijke vennootschappen ondergebracht, Agrolinz Melamin GmbH en Chemie GmbH. Agrolinz is producent van melamine, een grondstof voor kunsthars. Ook DSM produceert melamine. De fijnchemicaliën kwamen terecht in Chemie GmbH. De Spaanse staatsoliemaatschappij Repsol neemt waarschijnlijk de helft van de petrochemie-activiteiten over. Daarover onderhandelt OMV ook al een jaar. De chemie-activiteiten van OMV waren vorig jaar goed voor een omzet van 8,54 miljard schilling (1,3 miljard gulden) op een totale omzet van 84 miljard schilling (13,44 miljard gulden). (ANP)