België beter

Volgens Jan Jansma bridgen ze in België beter dan bij ons. De Nijmeegse topspeler was in een goed humeur. Hij had daartoe alle reden. Halverwege de Belgische competitie, waarin hij meedraait, bezet hij met zijn club de tweede plaats. Jansma doet ook mee aan de Nederlandse Meesterklasse viertallen. Zijn club Hok 1 uit Amsterdam eindigde in de reguliere competitie zelfs als eerste, vandaar zijn niet geheel van logica ontblote uitspraak.

Hok had het recht de tegenstander te kiezen voor de halve finale van de play offs voor het landskampioenschap. Het koos debutant Buitenhof uit Den Haag dat als vierde eindigde. De andere halve finale gaat automatisch tussen de nummer twee, het Utrechtse Star, en de nummer drie, Modalfa uit Amsterdam. De overige zes clubs uit de Meesterklasse spelen in de degradatiepoule. Daarin vertoeft ook het van te voren hoog ingeschatte Hok 2. De Amsterdammers zitten niet lekker in hun vel. U ziet hier een ramp die hun overkwam tegen het Leidse Crash/Van Lanschot. In dat team speelt trouwens een oude bekende: Paul Felten. Hij viel een weekendje in voor de in het buitenland verkerende Huub Bertens. Felten heeft de laatste twaalf jaar niet of nauwelijks meer serieus gekaart. Daarvoor was hij een van de sterkste spelers van ons land. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig won hij drie nationale titels. “In vergelijking met 'mijn tijd' is het niveau zo'n beetje gelijk gebleven. Alleen wordt er tegenwoordig veel meer om arbitrage geroepen”, constateert Felten. Van hem een staaltje winnend bridge uit de wedstrijd tegen Hok 2:

West gever Noord

OW kw. Schoppen 54

Harten B9

Ruiten AV53

Klaver HB742

West Oost

Schoppen HB973 Schoppen 8

Harten A10 Harten HV432

Ruiten 104 Ruiten B986

Klaver 10963 Klaver A85

Zuid

Schoppen AV1062

Harten 8765

Ruiten H72

Klaver V West Noord Oost Zuid

Nab Felten

pas 1Ruiten 1Harten 1Schoppen

2Harten pas pas 2Schoppen

dbl pas 3Harten dbl

pas pas pas

Een opmerkelijk biedverloop. Vanwege mogelijke 'rebid' problemen geeft noord er de voorkeur aan met zijn vierkaart ruiten te openen in plaats van met zijn vijfkaart klaveren. West denkt slim te zijn door op een doubleton harten zijn partner te steunen. Het gaat vervolgens precies zoals west hoopte, althans bijna: NZ bieden nog een keer 2Schoppen waar west gretig zijn tanden in zet. Helaas voor hem loopt oost, die het allemaal niet vertrouwt, weg naar 3Harten. Dit was het moment voor Paul Felten om een strafdoublet te plaatsen. Tegen 3Harten gedoubleerd startte hij met KlaverV, die de leider ongelukkigerwijs een keer ophield. Zuid bereikte zijn partner met RuitenA. Op de nagespeelde kleine klaveren legde oost nu wel het aas. Felten troefde en speelde onder RuitenH (!) naar de RuitenV van noord. Deze incasseerde KlaverB en ging door met KlaverH. Oost troefde laag, zuid troefde over en speelde troef na via de 10 en de boer voor oost. Nu kwam schoppen na, die Felten voornam met SchoppenA, waarna hij weer troef speelde voor het aas in dummy. De leider incasseerde nog SchoppenH, maar kon niet verhinderen dat zuid nog een ruiten kreeg: vier down, -1100.

Nog een spel uit het afgelopen centrale weekend, (diagram onderaan):

Zoals u ziet is 6Ruiten onverliesbaar. Het slem is veel beter dan bijvoorbeeld 6SA. Stel west start passief (ruiten of klaveren) tegen 6SA, dan zal de leider een goede beslissing moeten nemen voor de twaalfde slag. En dan gaan we er nog vanuit dat zuid het speelt, want met een hartenstart vanuit oost is 6SA door noord kansloos. Tegen 6Ruiten door zuid heeft west geen enkele start. Bij een passieve uitkomst verdwijnen immers op de klaveren dummy's schoppen en wordt alleen HartenH afgegeven. Zelfs 6Ruiten te spelen door noord is kansrijk. Wanneer oost met schoppen start leg je uiteraard klein en elke andere start geeft helemaal geen problemen. De kunst is natuurlijk hoe je 6Ruiten weet uit te bieden. Wel, ongeveer de helft van de Meesterklasse had er geen enkel probleem mee. Ze kozen voor deze uiterst efficiënte routing:

Noord: 3SA = 'gambling': een dichte lage kleur (zevenkaart of langer) met weinig tot niets in de zijkleuren. Deze conventionele opening is uiterst beschrijvend en wordt door de meeste topparen gespeeld.

Zuid: 6Ruiten (“Partner, ik kan precies je kaart uitschilderen”)

Soms is bridge doodsimpel.

N gever Noord

Niem. kw. Schoppen B10

Harten B83

Ruiten AHVB632

Klaver 10

West Oost

Schoppen A54 Schoppen V82

Harten H10962 Harten 74

Ruiten 108 Ruiten 975

Klaver B74 Klaver 98532

Zuid

Schoppen H9763

Harten AV5

Ruiten 4

Klaver AHV6

    • Jan van Cleeff