AEG wellicht volgend jaar volledig opgedoekt

FRANKFURT, 18 NOV. Het ooit fameuze Duitse elektrobedrijf AEG wordt wellicht in de loop van volgend jaar opgedoekt. Wat nog overblijft na de beoogde verkoop van twee grote divisies komt rechtstreeks te vallen onder het moederconcern Daimler-Benz. Dat heeft een woordvoerder van de ondernemingsraad van AEG verklaard op basis van informatie van topman Ernst Georg Stöckl.

Het noodlijdende AEG onderhandelt over de verkoop van de divisies energietechniek en industriële automatisering. De belangrijkste kandidaat-koper is de Brits-Franse groep GEC Alsthom. Inclusief enkele kleinere af te stoten bedrijven gaat het om 20.000 werknemers en een jaaromzet van 3,5 miljard mark. Gevreesd moet worden dat de uitverkoop leidt tot een verlies van 10.000 banen.

AEG verkocht de afgelopen jaren al een reeks andere belangen, waaronder de divisie huishoudelijke apparaten aan het Zweedse Electrolux. Het 112 jaar oude concern kwam in 1985 in handen van Daimler-Benz. Op het hoogtepunt van zijn bestaan, in 1976, behaalde het toenmalige AEG-Telefunken een jaaromzet van 13,5 miljard mark en telde het 162.000 werknemers. Vorig jaar bedroeg de omzet 10,3 miljard mark en werkten er minder dan 45.000 mensen.

AEG zou alleen nog actief blijven op de terreinen micro-elektronica, dieselmotoren, postautomatisering en spoorwegsystemen. De belangen op het laatstgenoemde gebied werden onlangs ondergebracht in een gezamenlijke onderneming met het Zweeds-Zwitserse Asea Brown Boveri (ABB). Volgens de woordvoerder van de ondernemingsraad liggen er ook voor de resterende activiteiten “afslankingsconcepten” die kunnen uitdraaien op een personeelsvermindering van 15 procent. (DPA)