Zware straf dreigt voor senioren van toekan

DEN HAAG, 17 NOV. Er heerst geen juichstemming bij de leden en de aanhang van de familie Van der Valk. Ze waren in het verleden eerder mikpunt van kritiek geweest. Hadden het eigenlijk voortdurend met vakbonden en de fiscus aan de stok gehad. Maar nu was het echt menens, zeven leden van de 'Toekan'-familie stonden voor de strafrechter. Belastingfraude, het betalen van zwart loon en valsheid in geschrifte, zo luiden de beschuldigingen. Voor een aantal van hen, inclusief de senioren ome Arie en Ome Gerrit, liggen fikse straffen in het verschiet. De ernst droop van de gezichten af. Oom Gerrit, altijd de strijdlust zelve, liet ondanks de ruime aandacht van de media zijn gebruikelijke kwinkslagen achterwege. Zijn broer Arie, in tegenstelling tot Gerrit al wel aangeklaagd, mopperde in de wandelgangen; “Ik ga liever naar een voetbal-wedstrijd.” Toch hadden ze over aanhang niet te klagen. Vooral Gerrit van der Valk, nu nog alleen als toeschouwer aanwezig, wist zijn trouwe kameraden in de buurt. Boezemvriend oud-voetbalcoach Rinus Michels en echtgenote weken niet van zijn zijde. Ook een van Gerrits' zakenpartners, project-ontwikkelaar René Coltoff, volgde de strafzaak aandachtig. Ook kinderen en kleinkinderen waren in grote aantallen aanwezig, maar zelfs de jeugd verging het lachen toen ze zagen hoe Opa, vaders en moeders of ooms en tantes stevig door de justitiële molen werden gehaald.

Een van de de topmannen van de nieuwe generatie Van der Valk bekende dat het nu “even slikken” was. Toch verwacht hij geen nadelige invloed op de omzet van de horeca-keten: “Ik denk dat we een heel druk weekeinde krijgen.” Martin van der Valk, na de politie-inval van begin vorig jaar gepromoveerd tot de eigenlijke nummer één van het concern, is ondanks de deuk in het Van der Valk-imago optimistisch over de toekomst. De reorganisatie waaraan nu hard wordt gewerkt moet in het concern orde op zaken stellen. “De verantwoordelijkheden moeten daar komen te liggen waar ze thuishoren, bij de vestigingen. Tot nu toe liep dat allemaal teveel door elkaar.” Martin, exploitant van Avifauna, gelooft dat ook in de toekomst “de Toekan-vlag trots langs de snelwegen zal blijven wapperen”.

Dat er iets gaat veranderen is duidelijk, want los van de strafzaak hangt het Van der Valk-concern een claim van 140 miljoen gulden boven het hoofd wegens te weinig betaalde belasting (vermeerderd met boete) over de afgelopen jaren. Het overleg tussen het Van der Valk-concern en de belastingdienst over deze claim verkeert, naar verluidt, in de eindfase. Over de vraag wie dat geld moet ophoesten heerst binnen de familie nog diepe verdeeldheid.

    • Ben Greif