Winstgroei Sphinx vlakt af

De winstgroei van Koninklijke Sphinx Gustavsberg te Maastricht (wandtegels, closetpotten, kranen) vlakt af. In de eerste helft van het op 1 mei begonnen boekjaar is de netto winst nog wel met 10 procent gestegen tot 14,5 miljoen gulden, maar de rek is er uit. De directie verwacht voor het lopende boekjaar een winst die “ongeveer gelijk” zal zijn aan die van het boekjaar 1994/1995. Toen verdiende Sphinx netto 30,1 miljoen.

Stagnatie in de omzet doet zich voor in Frankrijk en Duitsland. In Nederland is geen reden tot klagen. We weten niet precies hoe de markt zich in de tweede helft van ons boekjaar zal ontwikkelen, vandaar dat we een heel voorzichtige prognose hebben gedaan, zo licht Sphinx toe.

De omzet steeg fractioneel van 415,1 tot 416,2 miljoen gulden bij een nagenoeg gelijkblijvend volume. Het bedrijfsresultaat nam toe met vier ton tot 31,4 miljoen gulden. De winst per aandeel over de eerste zes maanden steeg met 3,3 procent tot 1,58 gulden. Dit had ook te maken met het toegenomen gemiddeld aantal uitstaande aandelen.

De produktgroep keramisch sanitair boekte een flink beter bedrijfsresultaat, maar de directie vindt dat nog niet voldoende. De omzet handhaafde zich op 180 miljoen. De omzet van de groep douches en baden steeg met 2 miljoen tot 117 miljoen. Bij de produktgroep speciale produkten bleef de omzet vastgepind op 119 miljoen. Sphinx Tegels had te kampen met (inmiddels overwonnen) aanloopproblemen bij de nieuwe produktie van groot-formaat tegels. Daardoor bleven omzet en bedrijfsresultaat achter.