WILDBURGERS

Wie over 'fast food' praat, denkt onmiddellijk aan de hamburger, hét symbool van de Noordamerikaanse snelle hap. Voor de meesten wordt de burger altijd van rundergehakt gemaakt, maar het recept hieronder is het eerste van een serie van vijf waarin de hamburger in geheel andere gedaanten als hoofdgerecht figureert. U kunt de hamburgers natuurlijk kleiner maken; pas in dat geval de broodjes en garnituur aan. Breng de hamburgers op smaak met mayonaise, mosterd, tomatenketchup, plakken tomaat, komkommer, enzovoorts.

Voor 4 personen:

1 kg wildgehakt (van de schouder van een hert)

1 eetlepel verse tijmblaadjes

1 eetlepel fijngehakte verse peterselie

zout en versgemalen zwarte peper

8 plakken bacon, iets dikker gesneden

Geglazuurde uien

3 eetlepels plantaardige olie

2 grote uien, in dunne ringen gesneden

1 dessertlepel lichtbruine basterdsuiker

4 pannini's (Italiaans broodjes)

slabladen

Doe het gehakt, de kruiden en wat zout en peper in een kom en kneed alles goed. Verdeel het mengsel in vier porties en vorm tot 4 grote burgers. Wikkel 2 plakken bacon om elke burger en zet die vast met een cocktailprikker. Zet even weg. Verhit de olie voor de geglazuurde uien in een grote koekepan op een middelhoog vuur. Doe er de uien in en fruit ze onder regelmatig omscheppen circa 15 minuten, of tot ze volledig gaar en goudbruin zijn. Schep er de suiker door en fruit nog 3 tot 5 minuten. Zet weg. Verwarm intussen de grill voor. Vet het rooster van de grillpan licht in met olie en leg er de hamburgers op. Zet de burgers onder de grill en grilleer ze circa 8 minuten per kant, of tot ze volledig gaar zijn. Snijd intussen de pannini's open, schik er wat sla op en schep daar wat uien op. Leg een gare burger op, en vervolgens de andere helft van de pannini. Dien onmiddellijk op met toebehoren.

    • Kim Maclean