Wat helpt er tegen winderigheid?; Spannende cd-i over kabouters

De Kabouter van Rien Poortvliet en Wil Huygen, verteld door Frank Groothof. Cd-i uitgave Eaglevision en Quercus. Prijs ƒ 69,95.

Hoe leuk een boek over kabouters ook is, een ding ontbreekt er altijd aan. Jij hoeft zelf nooit de kabouter op te sporen. Hij staat met al zijn geheimen bladzijde na bladzijde te kijk. De schrijfster of schrijver heeft hem voor je opgezocht.

Meestal vertellen de schrijvers er bij dat je kabouters in het echt waarschijnlijk niet zult tegenkomen, omdat ze zich zo goed kunnen verstoppen. Dat haalt de spanning er wel wat af, van kabouters.

Maar dat probleem is nu opgelost. Want er is een interactieve cd (cd-i, een beeldplaat voor televisie, waarmee je verschillende bewegende plaatjes op kan roepen) over kabouters uitgekomen waarop je zelf kunt zoeken. Naar het kabouterdorp, naar de kabouters, naar de dieren en, niet onbelangrijk, naar de Grote Vijanden van de kabouters, zoals de trollen en de snotgurgen (op het cd-i-hoesje hebben ze het over snotgurken, maar dat zijn volgens mij glazige augurken).

Al die dingen zijn te vinden in het bos, op de hei, in het weiland. Je komt na een korte introductie steeds in een van die landschappen terecht, bijvoorbeeld in het bos. Een dicht bos. Je hoort vogeltjes kwinkeleren en Frank Groothof (van Sesamstraat) legt uit dat je zoeken kunt. Hier en daar blinkt soms even iets puntmutsachtigs. Of je ziet ineens een oog van een dier in de struiken. Als je op die plaatsen klikt met je muis, verschijnt er opeens iets: een reusachtig wild zwijn, een weghollende kabouter, of een hol waar je in kunt. Via die figuurtjes kun je weer in nieuwe avonturen of spelletjes terecht komen. Geen Supernintendo vechtspelletjes, waarbij je moet knokken en schieten, maar zoekspelletjes, of weetjes-vragen. Welke kruiden helpen tegen winderigheid? Hoe martelen trollen kabouters? Door ze bijvoorbeeld met hun billen op een draaiende slijpsteen te drukken: dat doet pijn. Of door ze bij de voeten aan te steken en ze dan als een soort brandend fakkeltje weg te gooien. Dit zijn een paar enge voorbeelden. Maar er staat vooral veel leuke informatie op de cd-i, over de natuur en over het leven van kabouters. Over hoe keelhorzels in de bek van een reebok leven. Hoe dassen wonen. Hoe lang kabouters leven en op de wc zitten.

En het is allemaal prachtig getekend, door de eerder dit jaar overleden tekenaar Rien Poortvliet. De makers van de cd-i hebben de tekeningen uit zijn boek over kabouters gebruikt. Gelukkig zijn ze niet zelf wat na gaan tekenen zoals de makers van de tekenfilmserie David de kabouter hebben gedaan. Die is ook gebaseerd op Poortvliets kabouters. Maar dat vind ik een saaie tekenfilmserie, een beetje stijf getekend met zeurderige kabouters die altijd gelijk hebben en overal raad op weten. Dat zijn geen kabouters, maar betweters. Als je de echte tekeningen van Poortvliet dankzij de cd-i op tv ziet, met af en toe bewegende kabouters, dan zie je hoe mooi hij tekenen kon. En het avontuur dat het dikke kabouterboek een beetje mist, is op de Kabouter-cd-i wel aanwezig.

Maar goed. Er is een groot voordeel aan een boek. Om dat te lezen en te bekijken, heb je geen cd-i-speler nodig. Wie zonder dure cd-i-speler toch iets van de kabouter wil zien, kan in verschillende winkels (Bijenkorf, V&D, Free Recordshop) terecht, waar de kabouter-cd-i volgens distributeur Quercus 'gedraaid' wordt.