VN: vredespoging voor Afghanistan

ISLAMABAD, 17 NOV. De Verenigde Naties zijn een nieuwe inspanning begonnen om de Afghaanse president Burhanuddin Rabbani ertoe te bewegen af te treden en Afghanistan vrede te brengen. Eerdere dergelijke vredespogingen zijn tot dusverre op niets uitgelopen. De speciale afgezant van de VN voor Afghanistan, Mahmoud Mestiri, zei gisteren dat Rabbani's vertrek noodzakelijk was omdat zijn tegenstanders hadden duidelijk gemaakt dat er anders geen vrede zal komen. “Een werkelijke slag om (de hoofdstad) Kabul kan een bloedbad worden”, aldus Mestiri op een persconferentie in Islambad. “Ik wil een grote aanval op de stad voorkomen.” De radicaal-islamitische Talibaan, op dit moment Rabbani's belangrijkste tegenstaders, liggen aan de zuidelijke rand van Kabul. Zij eisen dat Rabbani hun, en niemand anders, de macht overdraagt. (Reuter)