Vijf jaar cel voor Franse ex-minister Alain Carignon

PARIJS, 17 NOV. Alain Carignon (46), minister van communicatie in de regering-Balladur, is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, waarvan twee jaar voorwaardelijk, plus een boete van 130.000 gulden. De oud-burgemeester van Grenoble is schuldig bevonden aan corruptie. Hij heeft gemeentelijke concessies vergeven in ruil voor geld voor zijn politieke campagnes en persoonlijke voordelen.

Carignon moest in juli 1994 aftreden toen een gerechtelijk vooronderzoek tegen hem werd ingesteld. Hij heeft inmiddels zeven maanden in voorarrest gezeten en zal van de resterende tweeëneenhalf jaar niet de gehele tijd uitzitten. De uitspraak is niettemin als een schok gekomen. Carignon is de eerste minister uit de huidige politiek die een aanzienlijke gevanegnisstraf krijgt wegens een praktijk waarvan velen zich in de jaren '80 hebben bediend.

De oud-minister is in hoger beroep gegaan. Hij zei gisteren na de uitspraak van het hof in Lyon dat hij “een deel van zijn macht heeft verkocht aan particuliere groepen en aanzienlijke voordelen heeft geaccepteerd”; volgens de rechtbank “het ergste wat een politicus kan doen”.

Carignon heeft een dochterfirma van de waterconglomeraten Lyonnaise des Eaux en Générale des Eaux waterleiding- en vuilnisconcessies voor Grenoble gegeven op onzuivere voorwaarden. De bedrijven konden daardoor voor zeker 33 miljoen gulden te veel berekenen. Behalve geld voor zijn politieke campagnes heeft Carignon persoonlijk voor zo'n zeven miljoen gunsten aangenomen: een Parijs' appartement, vliegreizenreizen en boottochten.