Verbod 'neonazi-jasje' op Haagse scholen

DEN HAAG, 17 NOV. Twee middelbare scholen in Den Haag hebben hun leerlingen verboden kleine Nederlands vlaggetjes op de mouw van hun jas te dragen. Ze willen daarmee vreemdelingenhaat binnen de schoolmuren bestrijden.

Het gaat om het Hofstadcollege in de Haagse wijk Duinoord, een school voor voorbereidend beroepsonderwijs, mavo, havo en vwo en om scholengemeenschap De Populier voor mavo, havo en vwo. Beide scholen hebben hun schoolregelement aangepast. Volgens de scholen is het vlaggetje uitgegroeid tot anti-buitenlanders-symbool dat gedragen wordt om blanke verbroedering te benadrukken.

De Nederlandse driekleur wordt vastgenaaid op de bovenarm van zwarte pilotenjacks met oranje voering, zogeheten bomberjacks. Afdelingsdirecteur J. van der Meer van het Hofstadcollege kwam tot de nieuwe schoolregel na een vechtpartij op zijn schoolplein. Een Nederlandse leerling had ruzie gekregen met een groepje scholieren van buitenlandse komaf. Hij dolf het onderspit. Enkele dagen later werd een willekeurige donkere leerling van de school door een groep in jacks-met-vlaggetje geklede jongens in elkaar geslagen. De groep vechtersbazen, geen van allen leerlingen van de school, bleek te zijn “ingehuurd” door de Nederlandse leerling die eerder op het schoolplein had gevochten.

Na de incidenten kregen de leraren op een ouderavond en in klassegesprekken te horen dat er toenemende gevoelens van onveiligheid heersten onder de leerlingen. Gewezen werd op het vlaggetje als “white power” symbool. Van der Meer: “Het vlaggetje gaf een sfeer van provocaties en vechtpartijen binnen school. Om dat te voorkomen hebben we nu alle vlaggetjes op jassen verboden.” De politie Haaglanden heeft het toezicht rond het Hofstadcollege verscherpt.