UEFA blijft nog buiten weren fans Ferencvaros

ROTTERDAM, 17 NOV. De Europese voetbalbond UEFA zal zich vooralsnog niet bemoeien met het besluit van Ajax geen Hongaarse supporters toe te laten bij de wedstrijd Ajax-Ferencvaros voor de Champions League op 6 december. De UEFA zal zich pas over de zaak buigen als Ferencvaros protest aantekent, maar de Hongaarse club heeft nog niets van zich laten horen.

Aanleiding tot het besluit is het gedrag van de Hongaarse aanhang bij het eerdere duel in Boedapest. De acties van donkere Ajacieden werden toen begeleid door 'oerwoudgeluiden' en andere racistische uitingen.

“In principe interesseert het ons niet hoe de kaarten worden verdeeld, als het maar in onderlinge overeenstemming gebeurt”, verklaarde een UEFA-woordvoerder. Enige verbazing leeft er wel bij de UEFA. “Als clubs elkaar loten, maken ze enkele afspraken, ook over de verkoop van kaarten. Waarschijnlijk heeft Ajax destijds ook toegezegd dat Ferencvaros aanspraak mag maken op een bepaald deel van de kaarten voor de tweede ontmoeting.”

Ajax heeft van de UEFA een brief gekregen waarin staat dat bij de bond sterke vermoedens bestaan dat er in Boedapest sprake was van wangedrag van het Hongaarse publiek. De strafcommissie heeft echter geen bewijzen. De scheidsrechter en de waarnemer hebben er geen melding van gemaakt. De UEFA schrijft dat de informatie die later van de twee clubs is gevraagd tegenstrijdig is.

Uit een vraaggesprek met UEFA-bestuurder Aigner in Voetbal International blijkt dat de Europese bond de gebeurtenissen in Boedapest niet erg hoog opneemt. “De mensen in Hongarije hadden zoiets van : wij spelen met jongens uit de omgeving, waar komen die jongens vandaan? Ajax speelde met een half elftal zwarte spelers. De supporters reageerden op een voor hen ongewone situatie”.