Tribunaal: 6.000 moslims gedood na val enclave

DEN HAAG, 17 NOV. Bosnisch-Servische troepen hebben in juli van dit jaar vrijwel de hele moslim-bevolking in de enclave Srebrenica uitgeroeid. Naar schatting zijn binnen veertien dagen na de val van de enclave ruim 6.000 moslims vermoord.

Dat zei een woordvoerder van het VN-tribunaal in Den Haag gisteren bij de bekendmaking van een nieuwe aanklacht tegen de Bosnische leiders Radovan Karadzic en Ratko Mladic. Hij zei dat de aanklacht is gebaseerd op tientallen verklaringen van mensen die ooggetuige zijn geweest van de beschietingen en de inname. Ook de verklaringen van enkele Nederlandse VN-soldaten is opgenomen in de aanklacht. Een aantal van hen zal als getuige moeten optreden in de zaak tegen de twee Servische leiders. Het bewijsmateriaal bevestigt de moord op tenminste 100 moslims.

Het bewijsmateriaal bevat “scène's van een onvoorstelbare wreedheid”, zoals een rechter schrijft die het bewijsmateriaal heeft beoordeeld en samengevat. “Duizenden mannen zijn geëxecuteerd en in massagraven begraven, honderden mannen zijn levend begraven, mannen en vrouwen zijn verminkt en afgeslacht, kinderen zijn vermoord voor de ogen van hun moeder, een grootvader is gedwongen de lever van zijn eigen kleinzoon op te eten. Deze ware scènes uit de hel zijn geschreven op de zwartste bladzijden van de menselijke geschiedenis”, aldus rechter Fouad Riad.

Bosnisch-Servische troepen onder bevel en controle van Karadzic en Mladic, vielen in juli Srebrenica aan. De bevolking zocht bescherming bij de Nederlandse VN-troepen in Potocari of vluchtte in een tien kilometer lange kolonne richting Tuzla. Op deze kolonne werd door Bosnisch-Servische troepen het vuur geopend waarbij honderden mensen het leven lieten. Enkele tientallen pleegden zelfmoord uit angst om in handen van de Bosnische Serviërs te vallen.

Rondom de VN-gebouwen in Potocari werden honderden moslims geëxecuteerd door de Bosnische Serviërs. Anderen werden gedwongen aan boord van bussen te gaan die hen uit Srebrenica wegvoerden. Mannen werden voor het vertrek van de vrouwen en kinderen gescheiden. Duizenden Bosnische moslims werden daarna op twee plaatsen bij Karakaj, bij een school en op een weiland. Overlevenden van de massamoord op het weiland, zeggen officieren in uniformen van het reguliere Joegoslavische leger te hebben waargenomen.

Volgens de aanklacht van het VN-tribunaal is de Bosnisch Servische generaal Mladic direct betrokken geweest bij de moorden op de moslims. Hij is tenminste vijf keer gesignaleerd in Srebrenica en omgeving ten tijde van de moord op de moslims.

Volgens het Rode Kruis zijn na de val van de enclave 8.000 moslims vermist. Massagraven die Amerikaanse satellieten zijn opgespoord, zijn volgens de Bosnische Serviërs gegraven voor de 3.000 moslims die bij de verdediging van de enclave om het leven zouden zijn gekomen. (AFP, AP, Reuter)