Topman Van Schaik: Fokker-overleg vertraagd door Aérospatiale

DEN HAAG, 17 NOV. De onderhandelingen over steun aan Fokker worden opgehouden door besprekingen over samenwerking in de Europese vliegtuigindustrie. Dit blijkt uit uitlatingen van Fokker-topman Van Schaik.

De Franse vliegtuigbouwer Aérospatiale is volgens Van Schaik de voornaamste dwarsligger in het overleg over een Europees vliegtuigbeleid. “Er zal nog heel wat water door de Loire moeten stromen voordat Aérospatiale daaraan meedoet”, aldus Van Schaik vanmiddag in een radio-interview. Ook het Britse Aerospace en het Nederlands-Duitse Dasa/Fokker staan volgens Van Schaik niet te springen om vergaande samenwerking of fusie. Ze zijn niet zonder meer bereid om hun in de loop van decennia opgebouwde kennis en capaciteiten met hun huidige concurrenten te delen. Op dit moment werken Aérospatiale, British Aerospace en het Spaanse Casa al samen met Dasa aan de zwaar gesubsidieerde “grote Airbus”. Dasa zou het liefst Fokker ook inderbrengen in dit consortium.

De onderhandelingen tussen Dasa en de Nederlandse Staat staan in afwachting van de Europese ontwikkelingen op een laag pitje. Oud-Unilever topman F. Maljers voert, gesteund door juridische en andere deskundigen, overleg met Dasa-topman M. Bischoff, maar veel meer dan één gesprek per week heeft niet plaats, aldus ingewijden rond Maljers. Fokker zou 2,3 miljard gulden nodig hebben om te overleven. Naar verluidt zou Dasa van de Nederlandse staat een bijdrage van “veel meer dan een miljard gulden” vragen. Voordat Dasa of de Nederlandse staat extra geld in Fokker investeren moet echter eerst duidelijk zijn wat er met de Europese vliegtuigindustrie als geheel gebeurt. Op 7 november gaf minister Wijers (economische zaken) in Brussel te kennen dat er wordt gewerkt aan Europese samenwerking. “Het is niet een probleem van Fokker, het is een probleem van de Europese luchtvaartindustrie”, zei Wijers toen over de financiële nood van Fokker. De vraag is nu of Dasa zelf voorstander is van Europese samenwerking. Pas als die vraag is beantwoord, komt er schot in de onderhandelingen over de continuïteit van Fokker. Volgens ingewijden kan het wel tot februari duren voordat de onderhandelingen zijn afgerond. Tot en met januari kan Fokker aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.

Fokker zelf wil wel druk op de onderhandelingen zetten, zo blijkt uit een paginagrote advertentie die de Nederlandse vliegtuigbouwer vandaag - gesponsord door een vijftal toeleveranciers - in de landelijke dagbladen heeft gezet. Volgens Fokker-topman Van Schaik, die de advertentie heeft ondertekend, “kan Fokker vanaf volgend jaar weer winst maken” en is daarom een “investering in de toekomst” van de Nederlandse staat en Dasa gerechtvaardigd.