Prix de Rome voor stedebouw en architectuur

ROTTERDAM, 17 NOV. Branimir Medic heeft gisteren in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam de Prix de Rome stedebouw en landschapsarchitectuur ontvangen uit handen van staatssecretaris Nuis (cultuur). Medic (1961), die werkt bij het Rotterdamse bureau Christiaanse, kreeg de prijs voor een utopisch stedebouwkundig plan. Rob Hootsmans (1962), werkzaam bij het Amsterdamse bureau Berkel & Bos, kreeg de eerste prijs voor architectuur. Aan beide prijzen is een geldbedrag van 40.000 gulden verbonden. De Prix de Rome is de grootste Nederlandse staatsprijs voor kunstenaars tot 35 jaar. Hij wordt jaarlijks in een andere discipline uitgereikt.

Volgens de jury waren in de categorie stedebouw twee van de vier ontwerpen een eerste prijs waard. De jury moest kiezen tussen een realistisch, direct uitvoerbaar plan, en het utopisch ontwerp van Medic. Dat laatste kreeg de voorkeur. De ontwerpen zijn tot en met 14 januari te zien op een tentoonstelling in het NAi.

Uit bijna 350 inzendingen selecteerde de jury acht kandidaten, die in drie maanden tijd een nieuw ontwerp moesten presenteren. In de categorie architectuur was de opgave een kuuroord/hotel, duikcentrum en zee-aquarium op een schiereiland in het IJ in Amsterdam te ontwerpen. Van de stedebouwkundigen en landschapsarchitecten werd verwacht een plan te maken voor de bouw van 50.000 woningen in Amsterdam-Noord. (ANP)