Opstand Griekse gevangenis: dode bij lynchpartij

ATHENE, 17 NOV. Griekse gevangenen hebben op de derde dag van hun opstand in een gevangenis bij Piraeus een buitenlandse medegevangene opgehangen en daarna verbrand. De politie heeft vandaag gezegd te geloven dat de gelynchte gevangene een Albanees is. Het was de vierde dode sinds de gevangenen dinsdag in opstand kwamen om betere leefomstandigheden te eisen. Drie Grieken stierven door een overdosis drugs nadat zij de gevangenisapotheek hadden geplunderd.

In de Korydallos-gevangenis bij de havenstad Piraeus, die is gebouwd voor 500 gevangenen, zitten 1.400 mensen gevangen. Oproerpolitie gebruikte gisteravond traangas om te voorkomen dat een groep gevangenen door de hoofdpoort naar buiten kwam, maar heeft gezegd geen poging te zullen doen de gevangenis te bestormen. Wel heeft de politie het administratiegebouw weer onder controle. De gevangenen lieten gisteren acht gijzelaars vrij en lieten zestig jeugdige delinquenten “voor hun eigen veiligheid” door de politie naar een andere gevangenis overbrengen. Radiostations in Athene hebben gezegd dat steeds meer mensen opbellen om te zeggen dat de minister van justitie, Ioannis Pottakis, moet aftreden wegens wanbeleid. (AP, Reuter)