Nieuw geweer verboden

DEN HAAG, 17 NOV. Het ministerie van defensie heeft het gebruik van het nieuwe geweer van de krijgsmacht, de Canadese Diemaco C-7, voorlopig verboden. Het geweer vertoont ernstige gebreken bij het afvuren van een salvo patronen. Het defect werd vorige week ontdekt door instructeurs van de Landmacht.

Specialisten van Defensie hebben in samenwerking met de Canadese producent Diemaco Incorporated een onderzoek ingesteld. Bij het gebruik van het wapen treedt een storing op bij de aanvoer van patronen. De laatste patronen uit een magazijn van dertig stuks worden niet door het geweer afgevuurd.

Defensie heeft, tot het mankement is opgelost, voorlopig alle leveraties van de C-7 stopgezet. De fabrikant levert per maand circa 1.000 geweren. Een woordvoerder van Defensie verwacht dat op korte termijn de introductie van het wapen binnen de krijgsmacht kan worden hervat.

De C-7 is sinds kort in gebruik bij de opleiding van instructeurs van de krijgsmacht, maar nog niet bij de parate eenheden. Defensie heeft vorig jaar voor ongeveer 95 miljoen gulden ruim 52.000 C-7 geweren besteld, waarvan er al 9.000 zijn afgeleverd. In 1998 moet het handvuurwapen standaard in gebruik zijn bij de drie krijgsmachtdelen en de Koninklijke Marechaussee.

De Diemaco moet alle bestaande wapens vervangen. Een versie met een korte loop vervangt de Israëlische Uzi, die in 1962 op grote schaal werd aangekocht. Een versie van de C-7 met een lange loop vervangt de Belgische FAL.