Na drie jaar onderhandelen; Moskou bereikt schuldakkoord met de banken

FRANKFURT, 17 NOV. De Russische regering heeft gisteren na drie jaar van onderhandelen met de westerse banken een langlopende schuldenregeling getroffen voor een schuld van 25,5 miljard dollar.

Vice-premier Oleg Davidov, belast met buitenlandse economische betrekkingen, rondde eerder deze week al soortgelijke onderhandelingen af met westerse crediteurenlanden, verenigd in de Club van Parijs.

De regeling met de banken, verenigd in de Club van Londen, komt erop neer dat Rusland over terugbetaling van de 25,5 miljard dollar aan leningen 25 jaar mag doen. De eerste zeven jaar hoeft Moskou niets af te lossen. Een bedrag van 1,5 miljard dollar zal voor eind 1996 aan de crediteuren worden betaald, wegens verschuldigde rente over 1994 en 1995. Dat komt bovenop de 500 miljoen dollar die Rusland had weggezet bij de Britse centrale bank voor achterstallige rentebetalingen over de twee voorgaande jaren. De rest van de rente-achterstanden wordt omgezet in obligaties met aanpasbare rente en een looptijd van 20 jaar (met een aflossingsvrije periode van zeven jaar).

De overeenkomst werd gisteren in een gezamenlijke verklaring van de Russische autoriteiten en de zogenoemde Bank-adviescommissie (BAC) in Frankfurt bekendgemaakt. De BAC staat onder leiding van de Deutsche Bank, een grote schuldeiser van Moskou. De overeenkomst kwam na meer dan drie jaar onderhandelingen tot stand. Daar veel schulden die onder het akkoord vallen zijn verhandeld, zal het nog enige tijd duren totdat de juiste eigenaren van de schulden (en rente-achterstanden) zijn geïdentificeerd. Over de precieze uitvoering zal dan ook pas midden volgend jaar worden besloten.

Davidov is in zijn nopjes met de regeling. Hij sprak van een “belangrijke doorbraak” bij de pogingen van Rusland om zijn betrekkingen met de internationle financiële wereld te regelen. De regeling geeft Rusland de noodzakelijke adempauze om door te gaan met belangrijke hervormingen. Davidov zei dat terugbetaling aan buitenlandse crediteuren volgend jaar in grootte de tweede begrotingspost zal zijn na defensie.

Financiële analisten toonden zich opgelucht dat een overeenkomst is getekend nog voor de parlementsverkiezingen van volgende maand.

De totale schuld van Rusland aan Westerse landen bedraagt zo'n 40 miljard dollar. Aan Westerse banken is het land ruim 25 miljard dollar schuldig. Rusland heeft destijd een belangrijk deel van de buitenlandse schuld van de uiteengevallen Sovjet-Unie overgenomen. De weg voor het schuldenakkoord met de Clubs van Parijs en Londen werd vrijgemaakt door het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) dat in april van dit jaar een bijstandskrediet van 6,8 miljard dollar aan Moskou verstrekte ter ondersteuning van een economisch hervormingsprogramma. (AP, DPA, KRF, AFP)