'Misdadigers meteen land uit'; Decreet Italië tegen illegale vreemdelingen

ROME, 17 NOV. Het Italiaanse kabinet heeft gisteren een nieuw vreemdelingenbeleid vastgesteld met een decreet dat voorziet in onmiddellijke uitwijzing van illegale immigranten die zich schuldig maken aan misdrijven.

Daarnaast wordt aan werkende buitenlanders zonder vergunning de kans geboden hun situatie te legaliseren.

Premier Lamberto Dini is met deze maatregelen gekomen onder druk van de federalistische partij Lega Nord. Deze had gedreigd tegen de begroting voor 1996 te stemmen als het kabinet het niet makkelijker zou maken illegale immigranten het land uit te zetten.

Wetsvoorstellen over het vreemdelingenbeleid zijn blijven steken in het parlement. De precieze inhoud van het decreet, dat in principe twee maanden van kracht is maar zonodig langer, wordt bekendgemaakt nadat president Oscar Luigi Scalfaro het heeft ondertekend.

Het decreet is gebaseerd op een principe-akkoord dat dinsdagavond is bereikt door de Democratische Partij van Links (PDS) en de Lega Nord, de twee belangrijkste partijen achter het zakenkabinet van Dini. De Lega zit met zijn voorkeur voor harde maatregelen eigenlijk meer op de lijn van het rechtse blok dat wordt geleid door mediamagnaat Silvio Berlusconi. Om de politieke allianties niet te doorbreken heeft de PDS aarzelend ingestemd met voorstellen om harder op te treden tegen illegalen wier papieren niet in orde zijn of die zich schuldig hebben gemaakt aan misdrijven.

De PDS wilde geen breuk met de Lega omdat er misschien snel nieuwe verkiezingen komen. Begin deze week zijn gesprekken tussen links en rechts over het gebruik van de media in verkiezingscampagnes vastgelopen. De PDS kwam terug van zijn eerdere instemming met één uur gratis politieke propaganda per dag per zender van de staatsomroep Rai, en wilde één uur voor de drie zenders.

Met deze koerswijziging wil links verkiezingen forceren, terwijl Berlusconi, die maandenlang heeft geroepen om snelle verkiezingen, daar op dit moment minder voor voelt omdat in januari een proces tegen hem begint op beschuldiging van corruptie.

Dini heeft vorige maand gezegd dat hij voor het eind van het jaar zijn mandaat ter beschikking zal stellen van het parlement, als de begroting is goedgekeurd. President Scalfaro spoort de partijen aan daarna een nieuw zakenkabinet mogelijk te maken, mogelijk weer geleid door Dini, met als belangrijkste taak het doorvoeren van een aantal staatsrechtelijke hervormingen. Hiermee wil hij ook voorkomen dat Italië verwikkeld is in een verkiezingscampagne als het land de eerste helft van komend jaar voorzitter is van de Europese ministerraad.