'Lafontaine trekt de SPD naar links'

MANNHEIM, 17 NOV. De linkervleugel van de SPD, de Groenen en de PDS zijn enthousiast over de verrassende verkiezing, gisteren, van de Saarlandse premier Oskar Lafontaine als nieuwe SPD-voorzitter. De Duitse regeringspartijen zien de SPD echter onder Lafontaine uit het politieke midden naar links schuiven.

Zij verwijten hem in feite nog steeds, net als in 1990, tegen de Duitse eenheid te zijn. De regeringspartijen stellen voorts dat Lafontaine voor een nationale coalitie met de Groenen is en nauwere contacten wenst met de PDS, de voortzetting van de vroeger in de DDR heersende SED. Bovendien zou hij de SPD met zijn afwijkende opvattingen op het terrein van de buitenlandse politiek naar een internationale buitenspelpositie kunnen voeren, vinden zij.

Het SPD-congres koos gisteren de verslagen Rudolf Scharping op voorstel van Lafontaine, met 482 van de 518 uitgebrachte stemmen, als een van de vijf ondervoorzitters van de partij. Herkozen in zo'n functie werden in de eerste ronde ook premier Johannes Rau van Noordrijn-Westfalen (met 406 uit 518 stemmen), juridisch specialiste Herta Däubler-Gmelin (384-521) en de Oostduitser Wolfgang Thierse (416-522).

Ook premier Gerhard Schröder van Nedersaksen, die Scharping de afgelopen maanden vaak had dwarsgezeten, kreeg gisteren een tik op de vingers. Het congres koos hem pas in een tweede stemmingsronde voor een 'gewone' functie in het SPD-bestuur. Schröder maakte er nochtans geen geheim van dat hij in 1998 eventueel kanselierskandidaat wil zijn. Als nieuwe politieke SPD-manager werd gekozen het uit Noordrijn-Westfalen afkomstige ex-Bondsdaglid Franz Müntefering, die 471 van de 480 uitgebrachte stemmen kreeg.